Verden

Europa er sårbart selv om færre blir smittet

WHO sier at land i Europa er sårbare, selv om det er færre som blir smittet med korona.

Hans Kluge er sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Europa. Han sier at land i Europa bør være forsiktige, selv om det blir oppdaget færre som er smittet. Det kan skjule at det blir flere utbrudd med smitte. Det kan også gjøre det vanskeligere å oppdage smitte som sprer seg i samfunnet.

WHO registrer smitte på i ulike deler i verden. Hver uke blir det registrert mer enn én millioner smittede i Europa. WHO teller også med landene Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan som del av Europa.

Det har blitt registrert færre nye smittede de siste fire ukene. De har også registrert at færre har dødd de siste to ukene. Men de fleste land i Europa er fortsatt sårbare, ifølge Kluge. Han sier det nå er «en tynn linje mellom håpet fra en vaksine og en falsk følelse av sikkerhet».

– Vaksiner er helt avgjørende. Men det er ikke nok til å ha kontroll på korona nå, forklarer han.

Det er gitt 41 millioner doser med vaksine i Europa. 7,8 millioner personer har fått to doser. Det viser tall fra 29 av 37 land som har startet å gi vaksiner. Tallet er omtrent 1,5 prosent av alle som bor i landene. Så langt er det registrert 36 millioner smittede i Europa fra starten av 2020.

Kluge advarer mot å åpne opp samfunnet for raskt.

– Vi har sett det flere ganger nå. Vi har sett land åpne igjen for raskt. Det har ført til at de har mistet kontrollen de har skaffet seg, sier han.

Han sier at muterte virus kan føre til at nytten av vaksiner kan bli mindre. Jo mer viruset får spre seg, jo større er sjansen for at det vil mutere. Det kan føre til at vaksiner får mindre effekt.

– Det er ikke sikkert vi får noen merkbar hjelp av vaksiner til å ha kontroll, hvis vi lar smitten spre seg, sier Kluge.

Kluge gjentok også at det må være en rettferdig fordeling av vaksine. Det må inkludere land som er fattigere. Han sier at det er det rette å gjøre. Både av hensyn til moral, men også fordi det kan bidra til mindre risiko.

– Det kan straffe seg hvis fordelingen av vaksiner blir urettferdig. Jo lenger viruset får spre seg i verden, desto større er risikoen for at det kan få farlige mutasjoner, sier han.

Så langt har WHO registrert mutasjoner i flere titalls land i Europa. 28 land har folk som er smittet med mutasjonen fra Storbritannia. I 19 land er det oppdaget smitte med mutasjonen fra Sør-Afrika.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå