Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Falklenderne vil være britiske

Folk på Falklandsøyene har stemt over om de vil være britiske eller argentinske. Bare tre personer vil at øyene skal bli argentinske.

Falklandsøyene har lenge vært britiske. Men nå gjør Argentina igjen krav på dem. Derfor fikk folk på øyene stemme om hvilket land de vil tilhøre. 98,8 prosent svarte at de vil være britiske. Tre personer synes øyene burde bli en del av Argentina.

Det finnes 1.672 personer med stemmerett på øyene. 92 prosent av dem deltok i avstemningen søndag og mandag. Det var falklenderne selv som hadde bestemt at de ville stemme over spørsmålet. Mange var spente på hvor mange som ville stemme ja til å fortsette å være britiske.

LES MER HER: Stemmer over øyenes framtid

Argentinas president Cristina Fernandez de Kirchner sier at det ikke var noen vits i å la folket stemme. Hun sier det ikke betyr noe for øygruppens framtid.

– Vi respekterer deres måte å leve på, deres identitet. Vi respekterer at de ønsker å fortsette å være britiske, men landet de bor på er ikke britisk, sier Alicia Castro til radiostasjonen La Red. Hun er Argentinas ambassadør i Storbritannia.

Også argentinere flest mener øygruppen bør være en del av landet deres. Og mange mennesker verden over synes det er underlig at øyene er britiske. Årsaken er at de ligger omtrent så langt unna Storbritannia som mulig.

Mange tror britene kjemper så hardt for å holde på øyene fordi det trolig finnes olje og gass under havet rundt øyene.

Falklenderne er redde for at deres stemmer skal bli glemt i krangelen mellom landene. De håper landene følger det som de stemte for, siden nesten alle stemte likt.

Det bor 2.500 mennesker på Falklandsøyene. De fleste kommer fra briter som kom til øyene etter at Storbritannia tok dem i 1833. Kulturen på øyene er veldig britisk. Men argentinerne har aldri gitt opp tanken om å ta øyene tilbake. I Argentinas grunnlov står det at de aldri vil droppe sitt krav på øyene.