Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Familiene til bortførte jenter venter på svar

Før helgen ble 300 jenter bortført fra en skole i Nigeria. Familiene deres venter på svar på hva som har skjedd med barna sine.

Tidlig fredag morgen ble 300 skolejenter bortført i Nigeria. Søndag samlet foreldrene deres seg på skolen der jentene ble kidnappet. Det er i delstaten Zamfara. 

Fem av Aliyu Ladan Jangebes døtre var på skolen da bortføringen skjedde. De er mellom 12 og 16 år gamle. Det sier han til nyhetsbyrået AP. Fire av døtrene ble kidnappet. Mens en klarte å gjemme seg.

– Vi er ikke ved godt mot, for vi har fire barn, og har bare klart å sikre én. Vi takker bare gud, men vi er ikke glade, sier Jangebe.

Regjeringen jobber først og fremst med å gå alle gislene hjem. I sikkerhet og uskadd. Det sier Nigerias president Muhammadu Buhari.

Mange i verden reagerer kraftig på bortføreingen av de 300 jentene. Pave Frans er blant dem som reagerer. Han ba nylig om at jentene skulle bli løslatt.

– Jeg ber for disse jentene så de snart kan komme hjem. Jeg er nær familiene deres og dem, sa paven. Han ba folk om å gjøre det samme og be for jentene.

António Guterres er sjef for verdens-organisasjonen FN. Han krever også at skolejentene slippes fri med én gang.

Kriminelle grupper i Nigeria kan komme å utføre lignende angrep igjen. Det er dersom de ikke blir straffet. Det mener analytikere.

– Å bedre politiarbeid og sikkerhet i nærmiljøet er en utfordring på lang sikt. Mens på kort sikt må myndighetene straffe de som er ansvarlige. Ved å sende en beskjed om at de ikke aksepterer slike handlinger, sier Rida Lyanmmouri. Hun er med i den marokkanske tenketanken Policy Center for the New South.

Over 100 menn med våpen tok seg inn i landsbyen da bortføringen skjedde. De var kledd i militær-uniformer. Det sier vitner i landsbyen.