Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fange henrettet

En 49 år gammel mann er henrettet. Det skjedde i et fengsel i delstaten Utah i USA fredag.

49 år gamle Ronnie Lee Gardner er henrettet. Det skjedde i Utah i USA fredag.

Gardner var dømt til døden. Årsaken var at han drepte en advokat. Det skjedde i en amerikansk rettsbygning i 1985. Drapet skjedde da han prøvde å flykte fra en rettssak. Han var tiltalt for drap på en bartender. Gardner ble også dømt for dette drapet.

Gardner valgte å dø ved arkebusering. Det betyr at han henrettes ved å bli skutt. Navnet stammer fra 1500-tallet. Da kalte man geværer «arkebuse».

Siste gang noen ble henrettet i Norge var i august 1948. 25 nordmenn ble dømt for landsforræderi. En av dem var Vidkun Quisling. 12 tyskere ble dømt for krigsforbrytelser. De ble alle henrettet i Norge etter krigen.

Ronnie Lee Gardner ble spent fast i en stol. Han hadde en hette over hodet. Og en blink festet til brystet. Fem personer skulle skyte Gardner. Fire av dem hadde skarpe skudd i våpenet. Den femte hadde løs-ammunisjon. Det betyr at det bare smeller. Årsaken er at ingen skal vite hvem som drepte fangen.

Gardner har søkt om benådning flere ganger. Men alle søknadene ble avvist. Gardner valgte selv skyting som henrettelses-metode. Han er den første som er henrettet ved skyting i USA på 14 år. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Utah forbød skyting som henrettelsesmetode i 2004. Men Gardner hadde valgt denne metoden før den tid. Derfor ble det likevel gjennomført. Fredagens henrettelse har blåst nytt liv i debatten om dødsstraff i USA.