Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Fanger mishandles på Sri Lanka

Hundrevis av fanger på Sri Lanka er ofre for mishandling og tortur. Det sier organisasjonen Amnesty International.

Myndighetene på Sri Lanka bryter menneske-rettighetene, ifølge Amnesty International. De jobber med menneske-rettigheter.

Selv om det er tre år siden krigen på Sri Lanka var over, blir fanger mishandlet og torturert. Myndighetene nekter å innrømme det som skjer, skriver Amnesty i en ny rapport.

Folk som påstår at alvorlige overgrep skjer, risikerer selv å forsvinne. Et av de verste stedene å bli sendt til, er hovedkontoret til kriminalpolitiet CID i hovedstaden Colombo.

– Overføringen til Colombo var det verste. Dette var total tortur. Der hadde de en elektrisk stol. Jeg klarer ikke å tenke på det. De pleier å si: 2. etasje er for avhør. 4. etasje er for avhør med tortur. Hvis de tar deg til 6. etasje, kommer du ikke tilbake, forklarer et av vitnene i rapporten.

Sri Lanka har lover mot terror. De gjør at myndighetene kan arrestere folk uten bevis. De kan også holde dem innesperret uten tiltale eller dom i lange perioder. Folk blir ofte tilfeldig og ulovlig fengslet, ifølge Amnesty.

Det var borgerkrig på Sri Lanka i 26 år. Det var mellom opprørs-gruppa Tamiltigrene og regjerings-styrkene. Krigen var over for tre år siden, da Tamiltigrene ga opp kampen. Men fortsatt arresteres folk på grunn av mistanke. Journalister og andre som kritiserer myndighetene blir truet og arrestert.

Bare siden oktober 2011 har 32 personer blitt bortført. Mange av disse er fortsatt savnet, skriver nyhetsbyrået NTB.

Sri Lankas myndigheter sier de trenger terror-lovene. Det er for å bekjempe Tamiltigrene.

– LTTE gjorde mange forferdelige overgrep. Det var både drap og fengsling av folk som kritiserte dem. Men det er ingen unnskyldning for at myndighetene nå mishandler fanger, sier Sam Zarifi. Han er Amnesty Internationals program-direktør for Asia- Stillehavet.