Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fant fugleinfluensa i to land

Sykdommen fugleinfluensa er oppdaget blant kyllinger på en gård i Nederland. Også på en gård i Storbritannia har de funnet viruset.

Nederlandske bønder får ikke sende kyllinger eller egg med lastebiler til andre steder. Årsaken er at sykdommen fugleinfluensa ble oppdaget på en gård. Der har de kyllinger. Denne typen fugleinfluensa er veldig smittsom for kyllinger, sier myndighetene. 150.000 kyllinger på gården skal slaktes, skriver nyhetsbyrået NTB.

Frakten er stanset i 72 timer.

– Det er en svært smittsom type influensa for fugler, sier talsmann Jan van Diepen i det nederlandske finans-departementet.

– For mennesker er den ikke så veldig farlig. Den kan bare smitte hvis folk er i veldig nær kontakt med fuglene, sier han.

Ifølge Reuters er slik smitte aldri registrert hos mennesker. Den var heller aldri registrert i Europa før 4. november. Da ble et utbrudd oppdaget i Tyskland.

Gården i Hekendorp i Nederland solgte egg og ikke kjøtt. Varene fra gården er stort sett solgt i Nederland.

Også britiske myndigheter har funnet viruset på en gård. Den driver med ender nord i landet. Risikoen for folks helse er imidlertid «svært lav», ifølge departementet for miljø, mat og landbruk.

Fugleinfluensa er dødelig for kyllinger og noen typer kan også gjøre mennesker syke.

I Mexico kom det et stort utbrudd av fugleinfluensa i 2009. Viruset H1N1 spredte seg i verden. 17.000 mennesker døde.