Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fant medisin mot korona

Det finnes allerede en medisin som kan hjelpe mot korona. Forskere i Storbritannia mener den kan redde folk som er alvorlig syke av viruset.

Statsminister Boris Johnson kaller studien et gjennombrudd.

– Jeg er stolt av disse britiske forskerne, sier han.

Medisinen heter deksametason. Allerede i april innførte Storbritannia forbud mot å eksportere den, ifølge BBC.

Forskerne mener 5.000 færre kunne dødd av korona-viruset i Storbritannia, hvis denne medisinen hadde blitt brukt fra starten.

Britiske myndigheter vil begynne å bruke medisinen med en gang.

– Vi er i gang med å sikre nok forsyninger nå, sier Johnson. Han møtte pressen tirsdag. Professor Peter Horby ved University of Oxford var også der.

– Dette er den eneste medisinen som så langt har vist seg å gjøre sykdommen mindre dødelig, sier Horby.

Professoren kaller legemiddelet «ekstremt billig». Han sier at det vil koste under 500 kroner å behandle åtte intensiv-pasienter med medisinen.

Risikoen for å dø reduseres med en tredel for pasienter i respirator. Det tyder denne studien på.

Medisinen har til nå vært brukt mot allergiske reaksjoner, leddgikt og astma. Det er et steroid som demper betennelser.

Legemiddelet har ingen effekt på pasienter uten puste-vansker. Men den kan hjelpe de som ligger i respirator. Det mener forskerne.

Helse-ministeren i landet, Matt Hancock sier de begynte å bygge opp et lager av medisinen for tre måneder siden. Det var da de så de første tegnene på god effekt.

Forskerne har testet medisinen på over 2.000 korona-pasienter. De ble sammenlignet med over 4.000 pasienter som fikk annen behandling.

40 prosent av dem som trenger respirator på grunn av covid-19 dør vanligvis. Denne medisinen kan forhindre en åttedel av disse dødsfallene, sier forskerne.

– Hvis disse tallene stemmer, vil dette kunne få stor betydning for behandlingen av covid-19. Det sier Steinar Madsen i Legemiddelverket til VG.

Madsen sier at legemiddelet er rimelig og brukes ved flere tilstander også i Norge. Men det har ikke vært prøvd mot covid-19 her.

I Sverige har de godkjent bruk av medisinen mot korona-virus. Det bekreftet legemiddelverket tirsdag.