Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Fant ødelagt sykemelding

Etterforskerne har funnet sykemeldinger som var revet i stykker hjemme hos piloten. De tror han skjulte sykdommen for Germanwings.

Den tyske flygeren Andreas Lubitz styrte trolig med vilje Germanwings-flyet inn i en fjellvegg. 149 passasjerer døde i flystyrten i Frankrike tirsdag.

Politiet har de siste dagene gjennomsøkt huset til foreldrene hans. De har også sett gjennom leiligheten han hadde i Düsseldorf i Tyskland. De har tatt med seg flere sekker og esker fylt med ting. De sier de har funnet ting av interesse.

De tyske etterforskerne sier at det har funnet papirer på at Lubitz fikk medisinsk behandling. I leiligheten ble det funnet sykemeldinger som var revet i stykker. Den ene sykemeldingen var gyldig da flyet styrtet. Etterforskerne sier at Lubitz ikke fortalte Germanwings om sykdommen. Flysertifikatet hans var merket med en kode som krever jevnlig undersøkelse hos lege.

Lubitz var student ved Lufthansas flygerskole i USA. Den tyske avisa Bild skriver at han fikk psykiatrisk behandling for alvorlig depresjon. Han ble i en periode vurdert som uegnet til å fly.

Lufthansa-sjef Carsten Spohr sier at det stemmer at Lubitz hadde tatt en pause i utdanningen for seks år siden.

Ifølge Bild fikk piloten den psykiatriske behandlingen i årene 2008 og 2009. Han måtte ta flere kurs om igjen. Men han gjorde ferdig sine eksamener med gode resultater.

Etterforskerne prøver nå å finne ut om Lubitz var i en livskrise. Bild skriver at han skal ha hatt problemer med en kjæreste.

Etterforskerne har hørt opptakene av hva som ble sagt i cockpiten. Lubitz skal ha stengt kapteinen ute av cockpiten. Så skal han ha pustet helt rolig og ikke sagt noe før flyet smalt i fjellveggen. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Kapteinen prøvde å komme inn i cockpit. Først ved å banke på. Bild skriver også at han prøvde å få opp døra med øks.

Fredag ble det også kjent at flyselskapet SAS endrer rutiner. De vil ha en regel om at det alltid skal være to personer i cockpiten på selskapets fly. Det vil si at en av flyvertene må være i cockpiten om den ene piloten skal på toalettet.

Germanwings endrer også rutinene etter flystyrten. De vil også ha en regel om at det alltid skal være to personer i cockpiten. Det skriver Germanwings på sine nettsider. I tillegg får en av pilotene ekstra ansvar for sikkerheten.

Torsdag bestemte flyselskapet Norwegian det samme. Flere andre europeiske flyselskap vil også ha denne regelen.

LES MER HER: Fant noe i annenpilotens leilighet

LES OGSÅ: – Styrtet flyet med vilje

LES MER HER: Håper å finne svar