Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får de lov til å gifte seg?

Skal en mann få gifte seg med en mann, eller en kvinne gifte seg med en kvinne? I dag fredag stemmer irene over om folk kan gifte seg med en av samme kjønn.

Det er fredag formiddag. Valglokalene har allerede åpnet i Irland. De skal stemme om mennesker av samme kjønn skal få gifte seg. Meningsmålinger viser at et flertall er for dette. Men det er ikke sikkert at de blir til virkelighet.

58 prosent vil svare ja når de går til urnene, viser meningsmålingen i avisa Irish Times. 25 prosent svarte at de vil stemme nei, mens 17 prosent ikke hadde bestemt seg.

Om det blir et ja, er det historisk. Da blir Irland det første landet som sier ja til likekjønnet ekteskap gjennom en folkeavstemning.

I Irland var homoseksualitet forbudt fram til 1993. I landet er fortsatt abort ulovlig dersom kvinnens liv ikke er i fare.

Alle de største politiske partiene i Irland støtter forslaget. Det gjelder også for de konservantive partiene. Men den katolske kirken har gått inn for et «nei». De har støtte fra mange eldre og folk på landsbygda.

Trolig kommer svaret først lørdag.

Det er lov å gifte seg med en av samme kjønn i 18 land i verden. De fleste landene er i Europa. Men også i blant andre Canada, Sør-Afrika, Brasil og New-Zealand er samkjønnet ekteskap lovlig, skriver nyhetsbyrået NTB.