Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får hun fredsprisen?

Mange tror Tysklands statsminister Angela Merkel kan få Nobels fredspris. Prisen deles ut fredag.

Fredag skal Nobels fredspris deles ut.

Hvert år prøver mange å gjette hvem som får prisen. I år tror mange at den kan gå til noen som har hjulpet flyktninger. Eller til en som har jobbet mot atomvåpen.

Angela Merkel er statsminister i Tyskland. Hun er den store favoritten til å få prisen.

– Merkel er min topp-kandidat. Hun har kommet med nye ideer. De handler om hvordan Europa kan ta imot flyktningene, sier Kristian Harpviken. Han er direktør ved institutt for fredsforskning (PRIO).

Nobelkomiteen bestemmer hvem som får prisen. Harpviken tror de er opptatt av flyktning-krisen.

– Da er Merkel et viktig navn. Hun har endret debatten i Europa. Hun leter etter løsninger. Og hun har vist moralsk lederskap, sier Harpviken til avisa Aftenposten.

Men det er flere som har hjulpet flyktninger. For eksempel Mussie Zerai. Han er en prest fra Eritrea. Han har hjulpet flyktninger fra Nord-Afrika med å komme seg over Middelhavet.

Mange tror at Zerai kan få prisen. Men da må han kanskje dele den med Verdensorganisasjonen (FN) sin organisasjon for flyktninger (UNHCR).

Forskere har også en annen teori. Det er nemlig 70 år siden USA slapp atombomber over Hiroshima og Nagasaki. Verden må bli minnet om hvor grusomt atomvåpen er. Det mener tre historikerne som driver nettstedet Nobelia.

De mener prisen kan gå til ICAN. Det er en internasjonal organisasjon. ICAN jobber for at atomvåpen skal bli forbudt. ICAN kan få prisen sammen med Sumitero Taniguchi og Setsuko Thurlow. De overlevde atombomben.

Men prisen kan også gå til to gamle fiender. I sommer ble nemlig Iran og stormaktene enige om en avtale. De ble enige om stoppe Irans atom-program. Iran skal ikke kunne lage atomvåpen.

Mange mener avtalen vil gjøre Midtøsten fredeligere.

John Kerry er utenriksminister i USA. Mohammed Javad Zarif er utenriksminister i Iran. De to landene har vært fiender siden 1979. Kerry og Zarif får mye av æren for at det ble en avtale. Derfor mener noen at de kan få prisen.

 

Andre som kan få prisen:

** Pave Frans. Tidligere i år besøkte han USA. Han kritiserte USA for å ha dødsstraff. Paven har også engasjert seg i flyktning-krisen. Og i krigene i Midtøsten.

** Raif Bawadi. Han er en saudi-arabisk blogger. Han er dømt for å ha fornærmet islam.

** Novaja Gazeta. Det er en russisk avis. Avisen er kritisk til russiske myndigheter.