Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Får ikke pengene de er lovet

Det har gått åtte måneder. Det ble lovet milliarder av kroner til å bygge opp Gazastripen etter krigen i fjor. Det har de ikke fått.

Store områder på Gazastripen ble ødelagt av bomber fra Israel i fjor. Givere lovet milliarder av kroner for å bygge opp områdene igjen. Bare en fjerdedel er utbetalt, skriver nyhetsbyrået NTB.

46 organisasjoner som jobber med å hjelpe reagerer. Det går tregt med oppbyggingen av Gazastripen. Det er et palestinsk område i Midtøsten.

19.000 hjem ble ødelagt i krigen mellom palestinerne og Israel. Ikke ett eneste er gjenoppbygd. 100.000 folk er fortsatt uten hjem. Skoler og sykehus ble også ødelagt.

Israel og palestinere har vært uenige i flere tiår. De krangler om de samme landområdene. Krigene har vært mange og blodige. Over 2000 palestinere døde da Israel angrep Gazastripen i fjor. De ville beskytte seg mot raketter fra den palestinske gruppa Hamas.

– Det internasjonale samfunnet har sviktet befolkningen i Gaza. Det har de gjort ved ikke å innfri løfter om penger og politisk endring, sier organisasjonene i en rapport.

Hovedproblemet er Israels blokade, mener generalsekretær Liv Tørres i Norsk Folkehjelp,

– Så lenge blokaden av Gaza får fortsette, så fortsetter også fattigdommen, lidelsen og desperasjonen å øke, sier hun.

Generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland beskriver Gaza som en «tikkende tidsinnstilt bombe».

– Giverlandene må betale ut de pengene de har lovet. Det må legges et helt annet press på Israel så vel som på lokale palestinske myndigheter. Det må bli slutt på blokaden, sier han.