Verden

Får paven overgriperne til å slutte?

Pave Frans er aller mektigst i den katolske kirke. Men han klarer ikke å stoppe overgriperne. Professor Ola Tjørhom mener paven gjør for lite.

– Overgrep i den katolske kirke er et stort problem. Ofre for overgrep er skuffet. De hadde ventet at paven virkelig ville gjøre noe med dette nå, sier Ola Tjørhom til Klar Tale. Han er professor i teologi ved Universitetet i Agder og ekspert på den katolske kirke.

190 biskoper og kirkeledere har vært samlet i Roma i Italia i fire dager. De har snakket om overgrep i den katolske kirke.

Både barn og kvinner har blitt misbrukt. Folk i geistlige jobber lever i sølibat. De må love å avstå fra sex. Men overgrep har foregått i årevis. Mange av ofrene er også gutter og menn. Noen katolske prester kan ha brukt nonner som sexslaver. Det sa pave Frans tidligere denne måneden, skriver nyhetsbyrået NTB.

Pave Frans truet overgripere i kirken med Guds vrede. Men han kom ikke med noen bestemt plan. Derfor er mange skuffet.

– Folk forventer at paven gjør noe med det. Før møtet lovet han tiltak som skulle virke. Det han kom med var for dårlig, sier Tjørhom.

Den katolske kirke har fått massiv kritikk. Overgriperne er stort sett prester i den katolske kirke. Men de som har gjort noe galt, er blitt skjermet. Overgrep er forsøkt skjult. Møtet i Vatikanet ble tolket som et tegn: Pave Frans forsøkte å gjøre noe. Og få til en endring.

– Hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe med overgreps-saker i Den katolske kirke?

– Denne kirken har ikke vært spesielt åpen for kritikk. Det er nesten en kultur. De som kommer med kritikk, oppfattes som illojalle. De går mot kirken. Kritikk utenfor kirken blir sett på som meninger mot katolisisme. Slik har Den katolske kirken på en måte vernet seg helt mot kritikk, sier Tjørhom.

Alessandro Battaglia var kommet til Roma for å følge konferansen.

– Jeg har ventet i sju år på at alt dette skal forandre seg. Andre har ventet i 30 år. Hvorfor kan de ikke fjerne biskoper som dekker over overgrep, sier han, skriver NTB.

Paven sa at kirken står overfor ødeleggende ondskap. Han la fram 21 punkter som folk skulle tenke over. Det kommer også en ny lov for beskyttelse av barn i Vatikanstaten.

Tjørhom hadde forventet mer.

– Det er for så vidt fint med endringer i loven. Men folk i Vatikanet er flest menn i jobber i Den katolske kirke, veldig få barn. Paven snakket også om en bok med råd for biskoper. Den skal si noe om hva som skal gjøres i framtida.

Den katolske kirke har egne lover som kirken styres etter. Professoren mener paven burde laget egne regler for hva som skal skje med overgripere.

– Reglene følges av hele den katolske kirke. Det vil være en viktig sak. De bør også snakke om det er riktig med sølibat. Det gjør folk seksuelt umodne, mener professoren.

Han sier også at alle overgrepene er forbrytelser. Derfor må de meldes til politiet.

– Det viktigste nå er å lytte til ofrene for overgrep. De er veldig skuffet. Mange er sinte. De har lite tillit til paven, sier Tjørhom.

– Vil møtet i Vatikanet gjøre noe forskjell?

– Det vet vi ikke ennå. Det kommer avsløringer hele tiden. Men det har vært særlig mye i USA. Opp mot 5 prosent av katolske prester i USA har fått klager om overgrep mot seg, sier han.

Professor Tjørhom tror at overgrepene ville vært skjult for verden. Om ikke mediene og rettsvesenet hadde tatt tak i det.

– Nå har det vært et stort fokus på saker om overgrep. Etter alle avslæringene har det nok blitt færre overgrep. Men det er Den katolske kirkes ansvar å rydde opp. Og gjøre noe med det, sier han.

Han forklarer at det nettopp er pave Frans som har all makt til å gjøre noe med det.

– Han kan i stor grad gjøre hva han vil. Derfor er det skuffende at han gjør såpass lite, sier Tjørhom.

Siste utgave

På forsiden nå