Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Farlig stoff funnet i Navalnyjs kropp

Politiet har funnet et svært farlig stoff i kroppen til Aleksej Navalnyj. Det sier de som støtter politikeren.

Politiet har funnet et veldig farlig stoff i kroppen til Aleksej Navalnyj. Det sier Ivan Zhdanov. Han jobber for Navalnyj. Han sier også at myndighetene ikke vil si hvilket stoff det er.

Samtidig skal leger ha sagt nei til å flytte Navalnyj til sykehus i utlandet.

Navalnyj er for syk til å flyttes til et annet land. Det sier legen som behandler ham.

Aleksej Navalnyj er politiker fra opposisjonen i Russland. Han er lagt inn på sykehus. Han ligger i koma og får hjelp til å puste. Det er etter at han plutselig ble syk på et fly på vei til Moskva. Han er på et sykehus i Omsk i Sibir.

De som jobber med Navalnyj, mener han er forgiftet. Men legene har ikke sagt hva som feiler ham.

Et fly fra Tyskland er på vei til Omsk for å hente Navalnyj. Kira Jarmysj er hans talskvinne. Hun sier at det vil være en trussel mot Navalnyjs liv å nekte å flytte ham.

Både Frankrike og Tyskland har tilbudt seg å hjelpe Navalnyj. Klokka 3 natt til fredag tok et ambulansefly av fra Nürnberg i Tyskland. Det skriver den tyske avisa Bild.

Planen er å hente Navalnyj til det Charité-sykehuset. Så kan han få behandling der.

Anatolij Kalinitsjenko er overlege i Omsk. Han har sagt at legene gjør alt de kan for å redde Navalnyj. Han har også sagt at Navalnyj kjemper for livet sitt.

Navalnyj er en kjent aktivist og blogger. Han har jobbet mot korrupsjon. Navalnyj har lenge kritisert president Vladimir Putin.

Tilstanden til Navalnyj skal være alvorlig og stabil.

Sykehuset i Omsk har dårlig utstyr, ifølge de som jobber for Navalnyj. Anastasia Vasiljeva er legen hans. Hun har bedt myndighetene i Kreml om å få ham til et europeisk sykehus.

Jarmysj anklager samtidig Putin. Hun mener han har ansvaret for å ha forgiftet ham.

– Enten han ga ordren personlig eller ikke, så ligger ansvaret på ham, sier hun.

Navalnyjs kone Julia har nå reist til Omsk. Det ligger omtrent 220 mil øst for Moskva.

Politi-etterforskere er også på sykehuset. Og journalister sier de har sett agenter fra sikkerhets-tjenesten FSB der.

Tatjana Stanovaja er politisk analytiker. Hun sier at Navalnyj har «hundrevis av fiender». Hun nevner spesielt hans kamp mot korrupsjon. Det har det vært skrevet mye om på sosiale medier.

Navalnyj mener det foregår mye ulovlig betaling blant de som har makten i Russland. Han har lagt ut flere anklager om slik korrupsjon på YouTube og Twitter. Der følger millioner av mennesker ham.

Menneskerettighets-organisasjonen Amnesty International har bedt Russland sette i gang etterforskning. De vil ha en rask og uavhengig etterforskning av hva som har skjedd.

Flere i Moskva sier de tror Navalnyj ble forgiftet med vilje. Årsaken er hans politiske syn.

– Jeg tror dette var et bevisst forsøk på å ta hans liv. Fordi han har kjempet så hardt mot regjeringen den siste tiden, sier Jaroslav Ljangasov. Han er student.

Navalnyj drakk en kopp te på flyplassen i byen Tomsk i Sibir. Det var før flyet hans dro. Talskbinnen hans mener han må ha fått i seg gift da han drakk teen. Dette er det eneste han skal ha drukket torsdag morgen.