Verden

Feil medisin for Europas økonomi

Island, Hellas og Irlands økonomi har falt sammen. Spania og Portugal sliter. Krisepakker hjelper ikke på sikt, hevder ekspert.

Fortvilte irer må kutte i lønn, pensjon og sosiale goder. Titusenvis av unge rømmer landet. Irland har en gjeld på over 700 miliarder kroner. Bare siden i fjor har gjelden økt med nesten 200 milliarder kroner.  14 prosent av folk i landet har ingen jobb. For ti år siden var arbeids-ledigheten på to prosent.

I helgen ble Irland nødt til å godta en krisepakke fra Den europeiske union (EU). Den er på 740 milliarder kroner.

LES MER: Får hjelp mot krise.

Sinte irer skylder på regjeringen. Partiene i opposisjon krever nyvalg øyeblikkelig. Irlands statsminister heter Brian Cowen. Han vil ikke slutte i jobben før neste års budsjett med kutt er vedtatt, skriver nyhetsbyrået NTB.
– Det er avgjørende for dette landet at budsjettet blir vedtatt, sa Cowen mandag.
   
Men den dårlige økonomien truer også andre land i EU.

Hilde Bjørnland er professor på handelshøyskolen BI. Hun tror ikke rednings-pakker med penger og lån er løsningen.

– Europas problemer kommer av den store ubalansen mellom Asia og Vesten. I øst har de penger til overs, mens i vest har vi ikke nok. Krise-pakker vil bare hjelpe en kort stund, sier hun. 

Knut Magnussen er økonomi-ekspert i DnBNOR. Han forstår de som frykter at krisen i økonomien vil spre seg. 
– Tidligere i sommer sa EU at de største europeiske bankene virket solide. Problemet er at flere av de bankene var irske. På noen få måneder har det gått fullstendig galt, forklarer han. 

Spania og Portugal kan være de neste landene som trenger krise-pakker.
– Portugal er et lite land og en krise er mulig å takle. Men hvis spanske banker må legges ned, får EU en enorm utfordring, sier han. 

Nettavisen e24.no skriver at  danske økonomer frykter en ny finans-krise. Da vil flere land i verden få problemer med økonomien. Årsaken vil være Europas enorme gjeld. Magnussen tror ikke at det blir så ille.
– Det ligger lenger frem i tid. Hvis disse landene ikke klarer å betale tilbake gjelden, sin må bankene i Europa trolig betale. Noen må ta tapet. Det kan i så fall svekke bankene ytterligere. Hvis det skjer, kan vi risikere en enda større krise. Men her og nå er ikke dette situasjonen, avslutter Magnussen.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå