Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Feirer at hæren tok makten

Egypts president Mohamed Mursi er ført bort fra presidentpalasset. Hæren har tatt makten i landet. Folket feirer.

Egypts avsatte president Mohamed Mursi er ført bort fra president-palasset. Han blir holdt i husarrest i forsvars-departementet. Det melder Mursis parti Det muslimske brorskapet.

– Muri og hele hans gruppe av nærmeste medarbeidere sitter i husarrest, sier talsmann Gehad El-Haddad i brorskapet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.…

Onsdag kveld tok hæren over makten i Egypt. Det var etter at Mursi ikke hadde klart å løse den politiske konflikten i landet. Hæren hadde gitt presidenten en tidsfrist. Da den var ute, bestemte hæren at Mursi ikke lenger var president.

LES MER HER: Frist for Mursi

Tusenvis av egyptere jublet onsdag. Hæren sa at grunnloven ikke gjaldt. Så utnevnte de sjefen for grunnlovs-domstolen til midlertidig president.

Sent onsdag kveld startet forhandlinger om en overgangs-regjering i Egypt. Det er Adli Mansour som er sjefen for Egypts øverste domstol. Han vil bli tatt i ed som midlertidig statsoverhode torsdag. Det sier kilder i det egyptiske forsvaret.

Den egyptiske forsvarssjefen general Abdel Fattah al-Sisi snakket til folket onsdag. I en TV-tale sa han at president Mohamed Mursi ikke lenger var president.

Militærledelsen sa torsdag morgen at den holder tilbake Mursi. Det er uklart om Mursi senere vil få lov til å dra dit han vil.

Mursi kan komme til å bli tiltalt. Det sier en talsmann for hæren. Hæren har bedt om at 300 medlemmer av brorskapet arresteres. Det skriver egyptiske medier. To ledere i brorskapet er allerede arrestert.

Mursi sier at han fortsatt er Egypts president. Han har lagt ut en video på nettstedet YouTube. Der sier han: – Jeg er Egypts valgte president. Folket er nå påkrevd å forsvare dette. Det er slik det står i grunnloven.

LES MER HER: Mursi nekter å slutte

Det muslimske brorskapet vil ikke ty til vold etter at Mursi måtte slutte.Det sier en leder av brorskapet.

– Brorskapet er ikke laget på bruk av vold. Vår sak er fredelig. Det er å forsvare våre rettigheter. Det står sterkere enn et militærkupp, sier Gamal Heshmat til Reuters.

Minst ti personer er drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av Mohamed Mursi, melder egyptiske medier. Tor Wennesland er Norges ambassadør til Egypt. Han forteller at splittelsen i folket er like stor som før.