Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Feiret ny president i Egypt

Tusenvis av egyptere hyllet deres nye president Mohamed Morsy søndag. Han ønsker at nasjonen jobber sammen.

Etter mange dager med telling av stemmer, ble det klart at Mohamed Morsy vant president-valget i Egypt. Søndag holdt han tale til folket. Han hyllet de mange hundre egypterne som ofret livet i fjor. Det skjedde under opprøret mot tidligere president Hosni Mubarak. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

LES MER HER: Hevder Hosni Mubarak er død

De som støtter Morsy jublet da det ble klart at han var den nye presidenten. Morsy trenger en varm velkomst. Egypt er et splittet land. Det er mange ting de må jobbe med framover.

– Egypt trenger at vi står sammen. Jeg skal være en president for alle egyptere, sa Morsy i talen til folket søndag.

LES MER HER: Det muslimske brorskap sier de vant i Egypt

Tusenvis av egyptere var samlet på den kjente Tahrir-plassen i hovedstaden Kairo. Der ble nyheten møtt med jubel, sang, vaiende flagg og fyrverkeri.

– Farvel til det gamle regimet. Dette blir bra for Egypt og alle egyptere, sa Khaled Abdel Satar. Han var en av de jublende på Tahrir-plassen.

Utenriks-minister Jonas Gahr Støre gratulerer også.

– Valg av ny president gir håp om ro og samarbeid på tvers av politiske forskjeller. Norge tar på alvor de politiske løftene partiet Det muslimske brorskap har kommet med, sier Støre til NTB.

Mohammed Morsy har en vanskelig oppgave foran seg.

– Morsys utfordring blir å lede en delt befolkning. De er både glade, redde og sinte over den demokratiske prosessen. Han må klare å lede uten å bli få skylden for ting i et fortsatt militærstyre, sier Elijah Zarwan. Han er analytiker ved Det europeiske rådet for utenlandske relasjoner.

Resultatet av valget ble gjort kjent søndag. Det var noen dager forsinket. Morsy fikk 51,7 prosent av stemmene og vant over Ahmed Shafik. Ahmed Shafik var tidligere statsminister da Hosni Mubarak var president.

Egypt har vært styrt av et militærråd siden februar i fjor. De fikk makten samtidig med at Hosni Mubarak ble fjernet. Rådet har lovet å gi fra seg makten til en valgt president 1. juli i år. Men militærrådet har også gitt seg selv lov til flere ting den siste tiden.