Verden

Færre, men farligere atomvåpen i verden

Det blir færre atomvåpen i verden. Men noen får mer moderne våpen. Andre land ruster opp, viser en rapport.

Ni land hadde til sammen 13.865 atom-stridshoder. Slik var situasjonen ved begynnelsen av året. Det er 600 færre enn for ett år siden. Det viser en rapport fra det svenske fredsforsknings-instituttet SIPRI.

Et stridshode er den delen av en rakett eller et missil som inneholder våpenet.

Over 90 prosent av våpnene er hos Russland og USA. Russland har 6.500 atom-stridshoder. USA har 6.185 slike våpen.

Russland kvittet seg med 350 atom-stridshoder i fjor. USA kvittet seg med 265. Dette skjedde som følge av en avtale mellom landene fra 2010.

Ingenting tyder på at de kommer til å føre avtalen videre. Den gjelder til 2021.

– Det ser ikke ut til at Russland og USA kommer til å kvitte seg med flere atomvåpen. De kommer neppe til å forhandle fram dette. Årsaken er at de to landene er uenige politisk og militært, sier Shannon Kile. Han leder SIPRIs program for atom-nedrustning. Nedrustning er å kvitte seg med våpen.

Både USA og Russland jobber med å gjøre sine atomvåpen, missiler og bombefly mer moderne. Det viser rapporten til SIPRI.

USAs tidligere president Barack Obama fikk Nobels fredspris. Da lovet han å jobbe for en «verden uten atomvåpen». Etterpå sendte han en plan til Kongressen. Det er den amerikanske nasjonal-forsamlingen som lager lover. Planen handlet om å gjøre USAs atomvåpen mer moderne.

Det kom til å koste rundt 3.000 milliarder kroner. Men planen gjaldt ikke de nye missilene, bombeflyene og ubåtene som var planlagt.

Donald Trump tok over som USAs president i 2017. Han kom med en ny plan for atomvåpen. Han ville satse på såkalt taktiske atomvåpen. Slike atomvåpen har mindre sprengkraft. Det er sammenlignet med andre atomvåpen. Derfor skal det også mindre til for å bruke dem.

Russland gjør også sine våpen mer moderne. De holder blant annet på å utvikle et nytt missil, ifølge president Vladimir Putin. Dette kan fly flere ganger raskere enn lyden. Det kan festes til et atom-stridshode.

– Vi må forbedre våre strategiske atomvåpen. Vi trenger missiler som trenger igjennom alle systemer for atomforsvar. Det sa Putin for ett og et halvt år siden.

Sju andre land har atomvåpen. Det er Storbritannia, Frankrike, Kina, India, Pakistan, Israel og Nord-Korea. Disse har 1.180 atomvåpen til sammen.

Flere land kan ha skaffet seg flere atom-stridshoder det siste året. Dette gjelder trolig både Kina, Pakistan, Israel og Nord-Korea, ifølge SIPRI. Men de vet ikke hvor mange nye våpen disse landene har skaffet seg. Det er det ingen som vil si.

Det er spent mellom Pakistan og India. Kile er særlig bekymret over denne situasjonen. Begge land jobber med å kunne lage flere atomvåpen, sier han.

Ingen vet noe sikkert når det gjelder Nord-Korea. I 2018 sa landets leder Kim Jong-un at de skulle stanse testing. Det gjaldt atomvåpen og missiler som når langt og mellomlangt.

– Enn så lenge et godt tegn, mener Kile. Men han lurer på hvor lenge det vil vare. Han mener det er veldig viktig å snakke med Nord-Korea om nedrustning.

Siste utgave

På forsiden nå