Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fidel Castro kritiserer Stoltenberg

Cubas tidligere leder Fidel Castro kritiserer Jens Stoltenberg. Castro anklager ham for å ville utrydde Russland.

Fidel Castro er tidligere leder av Cuba. Han kritiserer Jens Stoltenberg kraftig i en kommentar. Stoltenberg ble nylig ny general-sekretær for forsvars-samarbeidet NATO. Castro anklager ham for å planlegge en krig som vil utrydde Russland.

– I går hørte jeg på NATOs nye general-sekretær. For et hat i ansiktet hans, skriver Fidel Castro i en kommentar. Den står på trykk i flere cubanske aviser. Blant annet i det cubanske kommunistpartiets avis Granma.

– For en utrolig innsats for å fremme en utryddelseskrig mot den russiske føderasjon, skriver 88 år gamle Castro. Han ledet Cuba som en diktator i nesten 50 år. Han overlot jobben som president til lillebroren Raul Castro i 2008.

Jens Stoltenberg anklaget i forrige uke Russland for å bryte folkeretten. Årsaken er at landet støtter opprørere i nabolandet Ukraina.

– Russland fortsetter å handle i strid med folkeretten, sa Stoltenberg. Han ba om en endring fra russiske myndigheter. Det var under hans første pressekonferanse som general-sekretær i NATO.

– NATO ønsker ikke direkte konflikt med Russland. Men vi kan ikke og vil ikke inngå kompromisser. Det er når det gjelder prinsippene som vår allianse og sikkerheten i Europa og Nord-Amerika hviler på, fortsatte han.

Stoltenberg har sagt som NATO-sjef sagt at han ønsker et godt forhold til russerne.

Men Fidel Castro mener NATO kan sammenlignes med ekstremistene i Den islamske staten (IS). Han er ikke i tvil om hvem han mener er de mest ekstreme.

– Hvilken religion er det egentlig de sverger til, undrer den tidligere cubanske lederen. I resten av kommentaren skriver han om læren om utvikling og svarte hull i universet.

– Det er mye vi ikke kjenner til. Vi vet også lite om vår egen uvitenhet, skriver Castro.