Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fikk blod-diamanter

Supermodellen Naomi Campbell vitnet i saken mot krigsforbryteren Charles Taylor torsdag. Hun innrømmer at hun fikk diamanter av Taylor i 1997.

Charles Taylor er tiltalt for krigsforbrytelser. Og for brudd på menneskerettighetene. Taylor regnes som hovedmannen bak drap på mennesker i Sierra Leone. Han var president i Liberia fra 1997 til 2003. Sierra Leone er Liberias naboland. Taylor var en av Afrikas mest kjente krigsherrer i starten av 1990-tallet.

Verdens-organisasjonen FN anmeldte Taylor for krigsforbrytelser i 2003. De mener at Taylor brukte barnesoldater. Og at Taylors regjering hadde skjult medlemmer fra Al-Qaida. Det var terrorister som var etterlyst for terror-aksjoner i 1988. Aksjonene var mot USAs ambassader i Kenya og Tanzania.

Verdens-organisasjonen FNs domstol er i Haag i Nederland. Domstolen har innkalt Naomi Campbell som vitne. Retten vil at hun skal bevise at Taylor fikk diamanter fra opprørere i Sierra Leone. Han skal ha brukt diamantene til å kjøpe våpen under en reise til Sør-Afrika i 1997. Det skriver nettavisa VG Nett.

Taylor nekter for at han har hatt slike diamanter. De kalles bloddiamanter. Det er diamanter som er ulovlige. De skal ha blitt brukt til å betale leiesoldater som drepte, voldtok og skar armene av mennesker i Sierra Leone.

Campbell forklarte torsdag at hun fikk en lommebok med noen få diamanter. Det skjedde etter en middag. Middagen var arrangert av Nelson Mandela i 1997. Det skriver nyhetsbyrået NTB. Mandela var tidligere president i Sør-Afrika.

Noen banket på døra etter at Campbell hadde sovnet. Da hun åpnet sa to menn at de hadde en gave til henne. Hun forklarte at hun la lommeboken på nattbordet. Morgenen etter åpnet hun den.
– Jeg så noen få steiner. De var veldig små og så skitne ut. Det var ingen forklaring, ikke noe brev, sa Campbell i retten.

Ved frokosten dagen etter fortalte hun sin agent og skuespilleren Mia Farrow om gaven.
– En av dem sa at den åpenbart var fra Charles Taylor. Og jeg sa: «Ja, den er vel det», sa Campbell.

Rettssaken mot Taylor har vart i tre år. Avisene har ikke skrevet mye om saken. Men de ble mer interessert da den 40 år gamle supermodellen kom til retten i Haag torsdag.

Campbell har vært motvillig til å stille i retten. Til slutt måtte hun stevnes. Det betyr at retten måtte tvinge henne til å komme dit. Hun risikerte sju års fengsel om hun ikke møtte opp.

Retten gikk med på å at det var forbudt å ta bilder mens Campbell var i retten. Myndighetene i Haag stengte av gata utenfor rettssalen.