Verden

Fjerner forbud for 2.000 personer

Sønnene til Aung San Suu Kyi blir ikke lenger nektet å reise inn i Myanmar. 2.000 personer er fjernet fra en liste med forbud.

Presidenten i Myanmar har strøket 2.000 personer fra en svarteliste. Det fortalte presidentens kontor torsdag, skriver nyhetsbyrået NTB. Svartelista er en liste over folk som ikke får lov å komme til Myanmar. Nå er det 4.000 navn på lista. Mange av dem er journalister, politikere og grupper som jobber for menneske-rettighetene.

Kim Aris og Alexander Aris er to av navnene som er tatt bort fra lista. De er sønnene til Aung San Suu Kyi. Også Sue Lloyd-Roberts og Madeleine Albright kan nå reise til Myanmar. Lloyd-Roberts er journalist for den britiske TV-kanalen BBC. Albright var tidligere ambassadør for verdens-organisasjonen FN.

På lista står flere personer som har flyktet fra Myanmar. De kan nå reise hjem igjen.

Naing Aung, Aung Moe Zaw og Maung Maung er aktivister som har flyttet til Thailand. De ville reise tilbake til Myanmar fredag, melder den amerikanske kanalen CNN. Naing Aung sa at de var invitert av myndighetene. Senere i september skal de få møte president Thein Sein. Det blir første gang han møter en gruppe med slike aktivister.

Også noen artister står på listen. Blant dem er Yuenyong Opaku. Han er sanger i det thailandske bandet Ad Carabao. Forfatter Bertil Lintner har skrevet flere bøker om Myanmar. Men han har ikke kunnet besøke landet. Nå er Lintner ute av lista.

– Det føles selvfølgelig bra å kunne besøke landet jeg har skrevet om i så mange år, sier Lintner til nyhetsbyrået Reuters.

Amerikanske John Yettaw er også borte fra lista. I 2009 svømte han over innsjøen Inya i Rangoon. Slik ville han komme seg til huset der Aung San Suu Kyi satt i husarrest. Yettaw sa at han skulle advare Suu Kyi. Han hadde hørt at noen ville angripe henne. Suu Kyi hadde ikke invitert ham, men ble likevel straffet. Militær-regimet mente at hun hadde brutt husarresten. Hun ble dømt til 18 måneder til i husarrest. Yettaw ble dømt til sju år i fengsel, men ble i stedet sendt tilbake til USA.

Militær-regimet i Myanmar ga fra seg deler av makten i fjor. President Thein Sein har gjort flere endringer. Han har blant annet sluppet fri flere hundre politiske fanger. En av dem var Aung San Suu Kyi. Nå fjerner han altså 2.000 navn fra svartelista.

Også de norske politikerne Erik Solheim og Kjell Magne Bondevik har vært på lista, melder kanalen NRK.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå