Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere døde etter storm på Fiji

En syklon traff Fiji lørdag. Minst 20 personer har dødd. Nå flykter turistene fra øya.

– Folk har mistet hjemmene sine. Alt man trenger for å overleve er borte. Blant annet helse-stasjoner og skoler. Disse områdene trenger mye hjelp, sier Alice Clemens.

Clemens jobber i organisasjonen UNICEF. Nå er hun på Fiji. Landet består av mange små øyer. Lørdag kveld ble de rammet av den tropiske syklonen «Winston».

Stormen var svært kraftig. Den ødela hele landsbyer. Minst 20 personer mistet livet.

Folk har begynt å rydde opp etter ødeleggelsene. Men arbeidet er krevende.

Små barn, gravide og eldre er spesielt sårbare etter en natur-katastrofe. UNICEF er bekymret.

– Tenk deg et barn som bor i slummen. I nærheten av en elv som er oversvømt. Som har mistet huset. Det var trolig ikke mer enn et skjul. Og som har mistet inntekten, fordi familien ikke lenger kan selge frukt og grønt på markedet, sier Clemets.

Det finnes lite rent vann. Også det bekymrer UNICEF. Det kan føre til at sykdom bryter ut. Nå jobber organisasjonen med å skaffe folk rent vann, medisiner, husly og mat.

Fiji består av mange små øyer. Derfor er det vanskelig å få oversikt. Det er også vanskelig å nå ut til ofrene. Store mengder nød-materiale skal fraktes til områdene som er rammet. Noen av områdene kan bare nås med båt eller med små fly.

Mandag åpnet flyplassen på Fiji igjen. De første turistene har begynt å forlate øystaten.

Landet er avhengig av pengene de tjener på turisme. Fijis turist-minister Faiyaz Siddiq har sagt at ingen turister ble skadd i uværet. Men folk vil trolig reise hjem likevel.