Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere hundre islamister drept i Mali

Flere hundre islamister skal være drept i Mali, sier det franske forsvars-departementet. Hvis alt går etter planen, kan de franske styrkene trekke seg ut av landet i løpet av mars.

Frankrike har 4.000 soldater i Mali. De skal få islamistiske opprørere ut av den nordlige delen av landet.

De franske soldatene jobber sammen med hæren til den maliske regjeringen. Sammen har de tatt kontroll over flere byer. Disse byene ble tidligere kontrollert av opprørerne.

Flere hundre islamister skal være drept i kampene. Franske myndigheter vil ikke si akkurat hvor mange som er blitt drept. Men de har gjort stor skade på grupper av islamister, sier forsvarsminister Jean-Yves Le Driangi til den franske TV-kanalen BFMTV.

Frankrike har spesielt angrepet byene Gao og Konna. Byene er blitt kontrollert av islamister siden i fjor vår. De har laget nye lover og regler for menneskene som bor der.

LES MER HER: – Har kontroll over flyplassen i Timbuktu

En del av islamistene ble drept mens de forsøkte å flytte på våpen og soldater. Det sa det franske forsvars-departementet tirsdag.

Frankrikes president François Hollande besøkte de franske styrkene i Mali i helgen. Hollande sa at de franske styrkene reiser ut av landet når islamistene ikke lenger truer regjeringen og folk i Mali.

LES MER HER: Vanlige folk i Mali lider

Utenriksminister Laurent Fabius sier at dette kan skje i mars.

– Hvis alt går etter planen, begynner de franske troppene å trekke seg ut av Mali i løpet av mars, sier Fabius til avisa Metro. Det melder kanalen NRK.

LES MER HER: Hevder Norge skal delta i Mali-styrke

Den Europeiske union (EU) jobber med å lage en styrke som skal lære opp soldatene til den maliske regjeringen. Norske myndigheter diskuterer om Norge skal være med på dette.