Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flere personer skal være fanget i ruiner etter jordskjelv

Det har vært et jordskjelv mellom Tyrkia og Hellas. Flere bygninger har rast sammen. Og det har blitt en liten tsunami.

Fredag ettermiddag var det et kraftig jordskjelv mellom Hellas og Tyrkia. Det er meldt om skader på både folk og bygninger i begge landene. Det blir også meldt om flere nye og mindre skjelv.

Det skjedde mellom øya Samos i Hellas og kysten vest i Tyrkia. Det skjer 16,5 kilometer nede i jorda, under Egeerhavet. Jordskjelvet er målt til både 6,6 og 7 styrke på Richters skala. På den styrken kan skjelvet føre til store skader og omfattende skader. Det fører også ofte til at folk dør. Så langt er det meldt om fire døde i Tyrkia. Minst 120 er skadd.

Flere bygninger er ødelagte i byen Izmir i Tyrkia. Folk på stedet sier også at det stiger opp røyk flere steder i Izmir. Byen har drøyt fire millioner innbyggere. Den er Tyrkias tredje største by.

Izmir er også en region. De største skadene ser ut til å være i distriktene Bayrakli og Bornoa i Izmir i Tyrkia. Der har flere bolig-blokker rast sammen. Rednings-mannskaper leter nå i ruinene etter folk. Et ukjent antall mennesker er fanget under bygninger som har rast sammen, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Tunc Soyer er ordfører i Izmir. Han sier at rundt 20 bygninger har rast sammen i skjelvet, ifølge kanalen CNN Turk. Det er også meldt om skader på bygninger i seks andre regioner i Tyrkia. En mindre tsunami fører også til at vannet har steget langt kysten av Tyrkia. Flere steder er det oversvømmelser.

(Saken fortsetter under)

På øya Samos har noen hus falt sammen. Flere andre bygninger har skader, sier Michalis Mitsios. Han er viseordfører på øya. Det er også flere mini-tsunamier, ifølge nyhetsbyrået AFP. Lokale TV-kanaler melder om det samme. De melder også at minst fire mennesker er sendt til sykehus.

Yiannis Stamoulis er guvernør på Samos. Han sier ingen har meldt om skadde personer på øya. Men han ber folk holde seg unna store bygninger. Det er fordi det er frykt for nye skjelv. Folk blir også bedt om å holde seg unna kysten. Det er fordi det er fare for tsunamier. Den største havna på øya er allerede oversvømt.

Det har vært mulig å merke jordskjelvet på øya Kreta i Hellas og byen Aten. Det er hovedstaden i Hellas. Det var også mulig å merke det i Istanbul. Det er den største byen i Tyrkia, men ingen har meldt om skader der. Skjelvet ble også merket i Bulgaria.

Hellas og Tyrkia har vært uenige om grenser den siste tiden. Det har ført til at det har vært et dårlig forhold mellom dem. Men utenriksministrene i begge landene lover å samarbeide etter skjelvet. De snakket sammen fredag og lovet å hjelpe hverandre.

Området er et sted som er utsatt for jordskjelv. I 1999 døde rundt 17.000 mennesker i et jordskjelv utenfor Istanbul i Tyrkia. Det hadde en styrke på 7,4 på Richters skala.