Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fly-kaos til over jul

Været gjør at tusenvis av passasjerer sitter fast på flyplasser i Europa. Det er slett ikke sikkert at de kommer hjem til jul.

Titusener av passasjerer i Europa kan ikke gjøre annet enn å være tålmodige. Snø-kaoset skal fortsette. Ingen kan si når flytrafikken går som den skal.

Flyplassen i Frankfurt i Tyskland ble stengt tirsdag morgen. Mye snø i løpet av natten gjorde det umulig for fly å ta av og lette. Det skapte store forsinkeler. Frankfurt er en av de travleste flyplassene i hele Europa. Flyplassen håper å være i rute igjen i løpet av onsdag. Det skriver den tyske avisa Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Også flyplassen Heathrow i London i Storbritannia sliter. To av tre fly, flyr ikke. Slik skal det fortsette til minst onsdag morgen. Årsaken er at flyplassen ikke klarer å holde alle rullebanene åpne. Det er selskapet BAA som eier flyplassen.

LES MER HER: Snøkaoset fortsetter

Og kaoset på Londons største flyplass skal bare fortsette. Trolig er ingen fly i rute igjen før 25. desember. Det skriver den britiske avisa The Guardian.

– Passasjerer må regne med mer forsinkelser. Og at vi må stryke fly de neste dagene. Kanskje til og med over jul, sier BAA.

Et annet problem har vært at det ikke er nok væske til å avise flyene. Flyene trenger avising i kulda for at de skal fungere ordentlig. De kan ikke ha is på vingene. Men selskapet Flightcare i Brussel i Belgia kom med gode nyheter tirsdag. De sier at de har fått tak i nok væske til å sende alle flyene av gårde i løpet av de neste dagene.

– Jeg tror jeg skal klare å komme meg fra Brussel og hjem til Bergen i morgen for å feire jul, sier Lars-Erik Hauge til nyhetsbyrået NTB. Hauge er informasjons-ansvarlig ved den norske delegasjonen til Den europeiske unionen (EU).

Ledelsen ved flyplassene som sliter i snø-været, må også forklare seg for EU.
– Jeg er veldig bekymret over alle forsinkelsene på grunn av snøværet. Dette er ikke greit. Det bør ikke skje igjen, sier Siim Kallas. Han er transport-kommisær i EU.

Kallas vil snakke med ledelsen på flyplasser som sliter med snøen. Han vil vite hvorfor situasjonen for flytrafikken kunne bli så dårlig. Og hva som kan gjøres for at trafikken blir bedre igjen. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

– Flyplassen må ta planleggingen av denne typen ekstreme vær mer på alvor, sier Kallas.