Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fly skutt ned med russisk rakett

Et malaysisk fly styrtet i Ukraina i fjor. Flyet ble skutt ned med en russisk rakett. Det viser en ny rapport.

Det malaysiske flyet MH17 styrtet i Øst-Ukraina. Ulykken skjedde den 17. juli i fjor. Flyet hadde 298 passasjerer ombord. Det var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur. Alle passasjerene døde da flyet styrtet.

En rapport viser at flyet ble skutt ned med en russisk rakett. Det sier en internasjonal forskningsgruppe. De har gransket ulykken for å finne ut hva som skjedde.

Rapporten ble lagt fram tirsdag ettermiddag. Ifølge rapporten ble raketten produsert av det russiske selskapet Almaz-Antey. De nekter for å ha laget raketten som ødela flyet. De mener det var en annen type rakett som ble brukt, skriver avisa VG. 

Russland og Ukraina har kranglet om hvem som skjøt ned flyet. Ukraina skyldte på opprørere som støttet Russland. Russland mente Ukraina skjøt raketten.

Rapporten sier at det ikke var ukrainske soldater som skjøt raketten. Raketten som traff flyet er russisk. Området er dessuten kontrollert av opprørere. Disse opprørerne støtter Russland.

Ifølge rapporten burde ikke flyet hatt lov til å fly over Ukraina. 

– Luftrommet over området burde vært stengt. Vi har spurt oss hvorfor flyet fløy over et område med krigshandlinger. Det er staters ansvar at luftrommet er trygt. Det sier Tjibbe Joustra ifølge avisa VG. Joustra har ledet granskingen av ulykken. 

De fleste passasjerene ombord i flyet var fra Nederland. 193 var fra Nederland, 43 var fra Malaysia og 28 fra Australia.

LES MER HER: MH17-ofre minnes i Amsterdam

LES OGSÅ: Fant halen og flere døde