Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fly styrtet utenfor Moskva

71 personer døde da et passasjerfly styrtet utenfor Moskva i Russland. Ingen nødmelding kom før styrten.

Alle de 71 menneskene om bord i et fly døde. Det skjedde da flyet styrtet utenfor Moskva i Russland. Det kom ingen nødmeldinger fra flyet før det styrtet. Det opplyser den russiske havari-kommisjonen.

Flyet skulle til byen Orsk ved Uralfjellene. Men det forsvant brått fra radaren. Det skjedde to minutter etter at det tok av fra Domodedovo-flyplassen søndag ettermiddag. Den ligger like sør for Moskva.

– Besetningen har ikke meldt fra om noen tekniske problemer på flyet, sier Svetlana Petrenko søndag kveld. Hun er talskvinne for den russiske havari-kommisjonen.

Flyet er av typen Antonov An-148. Det tilhørte selskapet Saratov Airlines. Det hadde 65 passasjerer og seks besetnings-medlemmer om bord. Ingen av dem overlevde, bekrefter russiske myndigheter.

De døde er i alderen 5 til 79 år. Det viser en liste fra russiske myndigheter.

Øyenvitner så flyet falle mot bakken mens det brant. Det forteller de til nyhetsbyrået Interfax.

– Besetningen og passasjerene hadde ingen sjanse til å overleve. Det sier en kilde i den russiske rednings-tjenesten til Interfax.

Årsaken til ulykken er foreløpig ikke kjent. Men den russiske flyhavari-kommisjonen har begynt å lete etter årsaken. Etterforskerne jobber ut fra flere teorier. Ulykken kan skyldes menneskelig feil, teknisk feil eller dårlig vær.

Flyets ferdskriver er funnet. Det melder nettstedet Russia Today. Den viser hvordan flyet beveget seg før det styrtet. Det er ikke kjent om boksen som registrerer tale, er funnet.

Nyhetsbyrået Tass melder at flyet ble satt i trafikk i 2010. Men i perioden 2015 til 2017 sto det på bakken. Årsaken var at det manglet deler. Flyet skal ha blitt satt i trafikk igjen i februar i fjor.

Flyet stupte 3.000 fot på ett minutt. Det er nesten 1 kilometer. Så ble signalet borte. Det melder Flysporings-tjenesten Flightradar24.

Mange redningsfolk jobbet med redningsarbeidet. To døde ble funnet søndag kveld. Men rester av mange flere døde ligger spredt utover et stort område. Her er det også vrakdeler etter flyet.

President Vladimir Putin har sendt hilsener til de dødes familier. Han har også avlyst møtet han skulle ha med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas. Det skulle skje i havnebyen Sotsji mandag. Møtet er i stedet flyttet til Moskva.

Også verdens-organisasjonen FN sier de er lei for det som har skjedd.

Tre av passasjerene på flyet var utenlandske. Det melder nyhetsbyrået TASS. Én av dem var fra Sveits. Resten av passasjerene kom alle fra regionen Orenburg. Der ligger byen Orsk, hvor flyet skulle. Det sier guvernøren i Orenburg.

Familiene til de døde har samlet seg på flyplassen i Orsk. Lokale medier viser bilder av de fortvilte og gråtende familiene. Psykologer og annet helsepersonell er sendt til flyplassen. De skal hjelpe familiene til de døde. Det melder det lokale nettstedet Ural56.ru.