Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyet prøvde å vende tilbake til Teheran

Flyet som styrtet i Iran, prøvde å fly tilbake til Teheran. Flyet brant før det traff bakken, ifølge en rapport.

Onsdag styrtet et ukrainsk fly i Iran. Det forsøkte å vendte tilbake til Teheran. Flyet brant før det traff bakken. Det viser en foreløpig rapport etter styrten.

Irans luftfarts-myndigheter kom med rapporten torsdag.

Flygerne tok ikke kontakt med flygelederne på bakken for å få hjelp. Det sier de iranske etterforskerne.

De sier også at flyet var i full fyr før det styrtet. Det skal ha skjedd en stor eksplosjon da flyet traff bakken.

Onsdag publiserte det iranske nyhetsbyrået ISNA en video. Den viser noe på himmelen som brenner. Så kommer det en eksplosjon. Det er ikke bekreftet at videoen viser flyet.

Volodymyr Zelenskyj er Ukrainas president. Torsdag sa han at ukrainske etterforskere har kommet til Iran. De skal hjelpe iranerne. Han sa også at han vil ringe Irans president Hassan Rouhani. Det er for å snakke om styrten og etterforskningen.

Flyet var fra selskapet Ukraine International Airlines. Det styrtet like etter avgang. Det tok av fra den internasjonale flyplassen i Teheran tidlig onsdag morgen. Flyet var av typen Boeing 737–800. Det var bare knapt fire år gammelt. Alle de 176 personene om bord døde.

Iranerne har funnet de såkalte svarte boksene. De kan vise hvordan flyet fløy og hva som ble sagt om bord. Men iranerne vil ikke la den amerikanske fly-produsenten Boeing få undersøke dem. Det er det vanlig at produsentene får gjøre etter ulykker. USA og Iran er i konflikt etter at USA drepte en iransk general.

Flyet var en 737-800-maskin. Det er typen som kom før 737 MAX-flyet. Denne typen fly ble satt på bakken i fjor. Årsaken var to ulykker i Etiopia og Indonesia. Til sammen 346 mennesker døde.