Verden

Flykter fordi de har mistet alt håp

100 flyktninger nekter å forlate et tog i Danmark. De vil videre til Sverige. Flyktningene som kommer til Europa har mistet alt håp, mener de som hjelper.

– Konflikten i Syria er på vei inn i sitt femte år. Veldig mange har innsett at dette kommer til å vare. Mange har bodd i nærområdene i flere år. De ser nå at situasjonen ikke blir bedre. Derfor velger mange å bli dobbeltflyktning til Europa, sier Kathrine Raadim til nyhetsbyrået NTB. Hun er utenlandssjef i Norsk Folkehjelp.

11 millioner syrere er på flukt fra sine hjem. Fire millioner har flyktet til utlandet. Tirsdag nektet 100 flyktninger å forlate et tog i Danmark. De ønsker å reise til Sverige eller andre nordiske land. Men danske myndigheter vil registrere dem først, skriver nyhetsbyrået NTB. Rundt 30 flyktninger og migranter kom onsdag morgen med et tog fra Tyskland til Danmark. Samtidig registrerte myndighetene i Malmö 42 flyktninger. De hadde kommet i løpet av natten.

– Det har vært få flyktninger som har reist til Europa tidligere. Men nå er det fullt i områdene rundt Syria og det er ikke fred. Og hjelpe-organisasjonene får ikke nok penger til å dekke behovet, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen.

Nesten to millioner syrere er i Tyrkia. Det er mange av disse som nå er flyktninger i Europa. De bruker østruta over til Hellas og videre nordover.

– Det er også 4 prosent irakere blant flyktningene som velger denne ruten. Mange har overvintret. Under en femdel har oppholdt seg i flyktningleirer. Resten har levd med bare tak over hodet og ingen beskyttelse mot vinteren i Irak. De tenker at dette går ikke en vinter til. Slik er det også for syrere, sier Kathrine Raadim.

Når så mange mennesker flykter, så er det noen som vil tjene penger. Det gjelder dem som organiserer den kostbare ruta inn i Europa. Veien er atskillig kortere fra Tyrkia til Lesvos enn den var fra Libya til Italia.

– Det er veldig mange i Tyrkia. Tyrkia har prøvd å hjelpe mye. Men det er langt fra nok. Barn får ikke gå på skole. Mange får ikke helsehjelp eller arbeidstillatelse. Nå tar de veien videre, sier Pål Nesse.

Det burde ikke overraske at titusener av folk nå kjemper seg nordover, ifølge Nesset. De passerer gjennom Hellas, Makedonia og grensegjerdene i Ungarn, Dette sa EUs grenseovervåkingspoliti Frontex allerede i vår.

– Nok en gang reagerer Europa veldig sent. Det gjorde vi også i fjor da båtene gikk fra Libya til Lampedusa, sier Nesse.

Kathrine Raadim i Norsk Folkehjelp sier de forbereder seg på at strømmen av flyktninger kan ta nye veier. Enten lenger øst via Russland, eller inn Kroatia fra Bosnia.

– Når Ungarn bygger gjerde, er det vanskelig å spå hva som skjer. Men en mulighet er at man kommer over Bosnia. Her kan vi risikere at flyktninger går på store mineområder. Derfor har vi startet merking av minefelt fra krigen i Bosnia, sier Raadim.

FNS flykning-organisasjon UNHCR tror nå at 400.000 båtflyktninger vil ta seg til Europa i år. I 2016 kan over 450.000 forsøke å ta seg til Europa, tror de.

LES MER OM FLYKTNINGENE HER:

Siste utgave

På forsiden nå