Verden

Flykter fra økonomisk kaos

Regjeringen i Venezuela nekter å gjøre nødvendige endringer. Derfor har 1,6 millioner mennesker flyktet de siste årene.

Sju av ti personer i Venezuela har blitt tynnere. De har i snitt gått ned nesten ti kilo i løpet av de siste årene, forteller Aslak Orre. Han er forsker ved Chr. Michelsens Institutt og ekspert på Venezuela.

Det er ikke fordi de har begynt på slankekur. Folk flest i Venezuela får ikke lenger tak i nok mat.

– Økonomien i landet har falt helt sammen. Det har blitt veldig vanskelig å få tak i nødvendige ting som mat, medisiner, bleier, bind og dopapir, sier Orre til Klar Tale.

Dermed drar folk ut av landet, til fots. De har ikke råd til dyre flybilletter.

– Folk har reist fra landet i hvert fall siden 2010. Da begynte venezuelanere med utdannelse og litt sparepenger å dra til andre land. Nå flykter også mange fattige folk. Det er ikke fordi de er misfornøyde med politikken. De flykter på grunn av nød, sier Orre.

Nabolandene sliter med å ta imot alle flyktningene. Tirsdag møttes de for å finne en løsning. De ber Venezuela om å ta imot hjelp utenfra. Men president Nicolás Maduro vil ikke. Regjeringen hans sier situasjonen i landet ikke er så ille.

Folk i Venezuela flykter ikke på grunn av krig. Dårlig styring av økonomien tvinger folk ut av landet.

– Økonomien var blitt mer og mer avhengig av olje. 95 prosent av det landet tjente på å selge ting til utlandet, kom fra oljen. Slik er det trolig ennå, sier Orre.

Men i 2015 tjente plutselig landet mye mindre på olje enn før. Årsaken var lavere oljepriser i verden.

– Venezuela hadde vent seg til å bruke veldig mye oljepenger til å drive landet. Da Hugo Chávez var president, lånte de også masse penger fra utlandet. De hadde ikke planlagt hva de skulle gjøre om oljen ble billigere, sier forskeren.

I tillegg klarer ikke landet å lage like mye olje som før. De trenger å kjøpe midler fra utlandet for å gjøre oljen tynnere. Ellers er den for tjukk til å fraktes ut. Samtidig må de betale tilbake pengene de har lånt fra utlandet.

Regjeringen hadde ikke lenger nok penger til å drive landet. Dermed begynte de å trykke opp flere penger. Det førte til at pengene raskt ble mindre verdt. Dette skjer fortsatt.

– I det siste har pengene sunket med rundt 3 prosent i verdi om dagen. Det er like mye som pengene i Norge synker i verdi på ett år, forteller Orre.

Politikken i Venezuela styres fortsatt etter gamle ideer. De ble laget av tidligere president Hugo Chávez. Han ville at staten skulle betale deler av det mat og andre viktige varer kostet. Bensin skulle også gjøres billig for folk. Dette var mulig da oljeprisen var veldig høy på 2000-tallet. Regjeringen kunne bestemme verdien på landets valuta Bolivar. De kunne også si hvor mye butikker har lov til å selge en vare for.

Slik er det fremdeles, sier Orre.

– Men regjeringen har ikke penger til å kjøpe inn viktige varer. Derfor er det ikke nok bleier eller dopapir i butikkene. Mange lever av å kjøpe opp varer fra butikkene. De selger dem videre til ti ganger prisen, sier han.

I hovedstaden Caracas har minst seks av ti butikker stengt dørene de siste årene. De klarer ikke å overleve. Årsaken er de lave prisene som regjeringen krever de skal ta for varene sine.

Måten regjeringen styrer økonomien på, kommer til å føre til at de må slutte, tror Orre.

– Økonomien faller mer og mer sammen. Til slutt klarer de ikke lenger å skaffe mat til soldatene. Da mister de også styringen over menneskene som har våpen. Det er vanskelig å si hva som skjer da, sier han.

– Regjeringen må slutte å bruke mer penger enn den har. De kan ikke lenger betale for mat og medisiner til folk. Det kommer til å gå ut over de fattige. Det blir trolig mye verre før det blir bedre i Venezuela, tror Orre.

Siste utgave

På forsiden nå