Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyktningene hjelpes gjennom Kroatia

Kroatia vil hjelpe flyktningene å dra nordover i Europa. Hundrevis av flyktninger har kommet etter at Ungarn stengte grensa.

Flyktningene vil komme seg nordover til Tyskland og Skandinavia. Mange har lagt om ruten etter at den ungarske grensen stengte. Nå prøver flere å reise via Kroatia og Slovenia.

– Kroatia er klar til å motta flyktninger og hjelpe dem dit de vil dra. Det er selvfølgelig til Tyskland og Skandinavia, sa Zoran Milanovic til parlamentet onsdag. Han er statsminister i Kroatia.

– De skal få reise gjennom Kroatia. Vi skal hjelpe dem, sa han også.

Ifølge Milanovic har over 150 flyktninger krysset grensen natt til onsdag. Grensen går fra Serbia i øst. En fotograf fra Reuters sier han så rundt 100 flyktninger langs grensen i morgentimene.

Serbia sender nå busser til byen Sid. Den ligger nær den kroatiske grensen. Før ble busser med flyktninger sendt fra sør i landet til den ungarske grensen.

Titalls flyktninger har allerede kommet. De fleste av dem er fra Syria og Afghanistan.

– Vi hørte at grensen til Ungarn er stengt. Politiet sa at vi skulle komme hit, sier en av flyktningene til nyhetsbyrået AFP.

Kroatia har sendt eksperter på minerydding til grenseområdet. Her har flyktninger begynt å komme fra Serbia.

Årsaken er at det kan ligge igjen miner i området etter krigen på Balkan. Den var i 1991 til 1995.

Serbia og Kroatia var før en del av Jugoslavia. Krigen førte til at Kroatia ble et eget land.

Til nå har flest flyktninger reist fra Hellas. De drar via Makedonia og Serbia til Ungarn i EU. Nå har Ungarn stengt grensen i sør. Da drar flere flyktninger mot Kroatia. Herfra går reisen nordover. De beveger seg gjennom Slovenia til Østerrike og Tyskland.

Kroatia er medlem av EU. Landet er ikke med i Schengen-samarbeidet. De har ikke åpne grenser til nabolandet.

Ifølge ungarsk politi har færre flyktninger dratt over grensen fra Serbia til Ungarn. På mandag kom 9.380 flyktninger, mens 366 kom tirsdag. Også i Østerrike det blitt færre nye flyktninger etter at Ungarn stengte grensen.

 LES MER HER: Skal fordele 120.000 flyktninger

LES OGSÅ: Slik kan du hjelpe flyktningene