Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Flyktninger går fra Budapest til Østerrike

Rundt 1.000 flyktninger har begynt å gå. De går fra jernbanestasjonen i Budapest til Østerrike.

De er et stille tog av barn og voksne. Folk i rullestol eller med krykker. Foreldre med barn på skuldrene. De skapte trafikk-kaos da de begynte å gå.

Flyktningene er fast bestemt på å nå grensa til Østerrike. Den ligger 175 kilometer vest.

De siste dagene har flere tusen flyktninger ventet på stasjonen i Budapest. De har ventet på tog til Østerrike eller Tyskland.

Men flyktningene fikk ikke lov til å gå om bord på noe tog. Myndighetene innstilte alle tog vestover. Fredag tok tålmodigheten slutt for mange av dem. De tok beina fatt.

Politiet så på, uten å gripe inn, da vandringen startet.

Samtidig brøt 60 flyktninger seg ut av en leir i Bicske. De hadde vært i leiren siden torsdag. De var der for å registreres.

Også disse ville gå til Østerrike.

Samtidig kommer det meldinger om at 500 flyktninger har barrikadert seg på et tog. Toget står utenfor Bicske. Flyktningene nektet å gå ut av vognene. De er omringet av politi, som forsøkte å gi dem vann og mat. Flyktningen nektet å ta imot.

De trodde de var på vei til Østerrike. Men politiet stanset toget i Bicske, og tvang dem til å gå av. Byen ligger fire mil vest for Budapest.

Flyktningene skjønte at de ikke ville få reise videre til Østerrike. Da stengte de seg inne på toget. Andre forsøkte å stikke av.

Ungarn får kritikk for å være harde mot flyktningene. Men Ungarns statsminister Viktor Orbàn sier landet ikke kan endre måten de opptrer på.

– Strømmen av flyktninger er endeløs. Vi må beskytte grensene våre. Hvis ikke kan vi ende opp som en minoritet på vårt eget kontinent, sa han.