Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN: Barna i Syria har det forferdelig

Barna i Syria blir mishandlet og brukt i krigen. Det forteller verdens-organisasjonen FN i en ny rapport.

Barn i Syria mishandles og har det veldig vondt på grunn av krigen. Det sier en rapport fra verdens-organisasjonen FN. Rapporten forteller detaljer om hvordan barn har blitt torturert. Torturen har skjedd av militære som støtter president Bashar al-Assad. Noen av eksemplene er hvordan gutter, og noen ganger jenter, har blitt voldtatt. De skal også ha blitt slått med metallstenger, fått elektro-sjokk og fått trukket ut neglene.

Torturen har skjedd for at barna skal fortelle dem ting de har gjort. Eller at moren eller faren skal overgi seg til de militære. Det sier øyenvitner til FN.

Men opprørerne har også gjort slik at barn har det vondt. De blir anklaget for å bruke barn som soldater. Barna skal de ha hentet fra flyktningleire i nabolandene.

I følge rapporten har Assad sine soldater vært mest brutale mot barn. I rapporten forteller en 16 år gammel gutt at han så at en 14 år gammel venn ble misbrukt seksuelt og drept.

«Det som skjer med barna i Syria i denne krigen er ubeskrivelig. Vi kan ikke akseptere det». Det skriver Ban Ki-moon i rapporten. Han er generalsekretær i FN.

I rapporten står det at det i begynnelsen av krigen var det de som støtter Assad som gjorde overgrepene. Men nå som krigen har vart lenge, har andre grupper også gjort overgrep. Noen av dem er støttet av land i Vesten.

«Vi er bekymret for saker der barn blir tatt med til krigen. Eller saker der barn blir forsøkt tatt. Det skjer blant flyktninger i nabolandene. Det er oftest Den frie syriske hær eller syrisk-kurdiske grupper som har tatt barna». Det skriver Ban Ki-moon.

 

Den frie syriske hær (FSA) er en gruppe som har støtte fra blant annet USA, Tyrkia og stater i Gulfen. FSA er en hær som ikke er religiøs.

«Mangelen på utdanning og få jobber er noe av grunnen til at barn blir med i krigen. Press fra andre kan også være en grunn», står det.

Mange barn har forsvunnet de tre årene krigen har vart.

 

To millioner mennesker har flyktet fra borgerkrigen i Syria. Blant dem er veldig mange barn.

« Barn har mistet foreldre og andre slektninger. De blir utsatt fra press fra politiske grupper, familien og lokalmiljøet. Det er grunner til at barn blir med i FSA-grupper. Det viser intervjuer med barna og foreldrene deres. Mange gutter sier de føler det er en plikt å være med i krigen», står det i FN-rapporten.

FN sier at de ikke har fått rapporter om at Assad sine styrker rekrutterer barn. Men FN skriver at de er «ansvarlige for fengsling og tortur av barn som tilhører den andre siden. De har også brukt barn som levende skjold».