Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN ber land ha fokus på partnervold

FN vil at land skal ha fokus på partnervold. Det er viktig å kunne håndtere under korona-pandemien. Årsaken er at mange kan være stengt inne med en voldelig partner.

António Guterres er general-sekretær. Han leder verdens-organisasjonen FN. Han sier land må beskytte kvinner.

Guterres ber om en slutt på all voldsbruk. Han har tidligere bedt om en våpenhvile i alle konflikter i verden. Det er for å stoppe viruset korona.

– Voldsbruken skjer flere steder enn på slagmarken. For mange kvinner er den største trusselen der de burde være trygge. Den er i deres egne hjem. Det sier Guterres i en video.

– Vi vet at regler og karantene er nødvendig. Det må til for å stoppe viruset korona. Men det kan stenge kvinner inne med en partner som er voldelig, sier Guterres.

Les også: Franske kvinner protesterer mot partner-drap

Han ber alle lands regjeringer om å bidra. Han ber de tenke på kvinner som kan rammes. Det bør gjøres tiltak i forkant. Det bør være en del av planen for å stoppe viruset.

Guterres sier at det er viktig at overgripere må møte i retten. Det er viktig at rettssystemet behandler disse sakene. Guterres mener det bør lages systemer for å si ifra om voldsbruk. Det kan være på apoteker og i dagligvarebutikker. Han mener at krisesentre bør regnes som et grunnleggende tilbud.