Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN fordømmer drap

Verdens-organisasjonen FN fordømmer drapene om bord på skipene på vei til Gaza. De vil ha full gransking. Norge er enig.

Sikkerhetsrådet i FN hadde krisemøte mandag kveld. De bestemte at de vil fordømme drapene på nødhjelps-konvoien. Israelske soldater kom om bord på skipet med helikopter. Det ble kamper. Israel sier at ni mennesker ble drept under bordingen. Men det har vært snakk om dobbelt så mange.


LES MER HER: Angrep skip med nødhjelp

Sikkerhetsrådet ber om at det settes i gang en etteforskning av hendelsen. Granskingen må være uavhengig og troverdig, sier rådet. Det skriver nyhetsbyrået NTB.
Rådet ber også om at alle som var om bord i skipene blir løslatt. 48 fredsaktivister er allerede sendt ut av Israel. Over 480 mennesker er fengslet. De fire skipene fra konvoien er tatt i arrest. De ligger i en israelsk havn. Men Sikkerhetsrådet mener at skipene også skal få slippe fri.

Sikkerhetsrådet drøftet den vanskelige saken i ti timer. Så kom de fram til erklæringen. Også USA er med på erklæringen. De er medlemmer av FNs sikkerhetsråd.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre støtter kravet fra Sikkerhetsrådet.

– Det viser at et samlet internasjonalt samfunn fordømmer den israelske aksjonen. Jeg støtter Sikkerhetsrådets krav. De krever en åpen og uavhengig gransking av den israelske militæraksjonen. Det tok jeg også opp med FNs general-sekretær mandag, sier Jonas Gahr Støre.
Støre mener at det vil være nyttig for Israel å samarbeide om en slik gransking.

De tre nordmennene som var om bord på flåten, er fraktet til fengselet Beer Sheva. Norske myndigheter krever at Israel slipper dem fri.
– Norge krever at våre diplomater får snakke med de norske statsborgerne som er involvert. Vi krever også at fangene frigis umiddelbart. Det har vi sagt til israelske myndigheter, sier Støre.


LES MER HER: Norske ikke skadd

Hele verden reagerer på det som skjedde med skipene. Skipene og 700 fredsaktivister var på vei til Gaza med nødhjelp. Før skipene var inne i israelsk farvann, gikk soldater om bord. Israel sier at det var våpen i skipene. Aktivistene sier at det var 10.000 tonn med hjelpesendinger.

Storbritannia, Kina, Russland og Frankrike fordømte natt til tirsdag aksjonen. De krever at Israel slutter med blokaden av Gaza.
USA oppfordret Israel til å sette igang en fullstendig og uavhengig gransking av aksjonen. Men USA var ellers forsiktig med hva de sa.

Tyrkia og Israel har hatt et godt forhold. Men nå kan det være ødelagt. De fleste av de drepte var tyrkiske statsborgere. Skipet Mavi Marmara var tyrkisk. Det var der minst ni aktivister ble drept.

– Israels handlinger er på linje med piraters og banditters, sa Ahmet Davutoglu. Han er utenriksminister i Tyrkia.
Tidligere på dagen tilbakekalte Tyrkia sin ambassadør til Israel.

Også vanlige folk over hele verden viser hva de mener. Tirsdag var det demonstrasjoner mange steder i Europa og Asia.