Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN frykter folkemord i Nord-Irak

FN er redde for at skal skje et folkemord i Nord-Irak. De mener verden må kjempe mot islamistgruppa Den islamske stat (IS).

Den siste uka har opprørsgruppa drept over 500 yazidier. IS ønsker å få andre religiøse grupper til å gå over til islam. Gjør de ikke det, blir de drept. Yazidiene er en av gruppene som IS har mye imot. De bor i Nord-Irak. Der prøver IS å ta over mye land. Flere tusen yazidier har flyktet fra hjemmene sine. De er redde for at IS skal ta dem. Mange av dem har dratt opp i fjellet Sinjar. Der er det lite mat og vann. Og det er for varmt.

Eksperter i verdens-organisasjonen FN ber andre land om hjelp. De mener landene må hindre at IS tar livet av flere yazidier, skriver nyhetsbyrået NTB. FN sier at det haster å hjelpe flyktningene. Andre land bør gjøre alt de kan for at IS ikke skal få gjøre et folkemord.

– Sivile må beskyttes. De må få komme ut av denne farlige situasjonen, sier Rita Izsak i en pressemelding.

IS kontrollerer store områder nord i Irak og øst i Syria. IS går brutalt fram og dreper både kristne, sjiamuslimer og kurdere. Målet deres er å lage en egen stat, et såkalt kalifat. Staten skal være basert på sharialover og en nøyaktig praksis av muslimenes hellige bok Koranen.

Onsdag tok IS kontroll over seks nye byer i Syria. Byene ligger i provinsen Aleppo.

LES MER HER:Prøver å redde flyktninger

LES OGSÅ: Åpner for flyangrep i Irak