Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN frykter mer vold i Midtøsten

De siste ukene har volden mellom palestinere og Israel økt. Verdensorganisasjonen FN kaller inn til krisemøte om Jerusalem.

Verden

32 palestinere og sju israelere er drept de to siste ukene. Uroligheten er den verste på flere år. Palestinerne er sinte og frustrerte. Israel får bestemme mer enn før over plassen foran al-Aqsa-moskeen i Jerusalem. Israel nekter jevnlig palestinere å komme til al-Aqsa-moskeen. al-Aqsa-moskeen er Islams tredje helligste sted. Samtidig får stadig flere jøder slippe inn på Tempelhøyden, som er et viktig sted for dem. Det er også et viktig område for palestinerne.

Ti av de drepre palestinerne, ble skutt da de angrep med kniv. Også barn og demonstranter er skutt. Fredag døde en palestinsk mann. Han ble skadd av israelske soldater tidligere i uka. Det skjedde på grensen mellom Gazastripen og Israel, sier helsepersonell.

Natt til fredag satte palestinere fyr på Josefs grav. Det sier sikkerhetsfolk fra både palestinsk og israelsk side. Graven er en jødisk helligdom. Den ligger i Nablus på den okkuperte Vestbredden. Rundt 100 palestinere stormet graven. Palestinske soldater presset gruppen tilbake. Men da hadde noen av dem allerede satt fyr på graven. En video viser en stor brann.

– Det er en alvorlig hendelse. Og vi fordømmer ethvert angrep på hellige steder. Vi skal spore opp og pågripe de som sto bak, sa det israelske militære.

Fredag morgen var israelske soldater ved graven. De ville hindre nye angrep og reparere skadene. Palestinernes president Mahmoud Abbas fordømmer brannen på den jødiske helligdommen.

Fredag møtes sikkerhetsrådet i verdens-organisasjonen FN. De er samlet til et krisemøte. Temaet er den økende volden mellom Israel og palestinerne. USAs utenriksminister advarte torsdag president Abbas. John Kerry sa at Abbas ikke måtte bruke vold mot israelere.

Abbas leder Fatah-bevegelsen. Han er også leder for de palestinske selvstyre-myndighetene på Vestbredden. Han sa sist uke at han ikke ønsker en konflikt med våpen. Han har samtidig sagt at han støtter det han kaller selvforsvar.

Hamas-bevegelsen styrer Gazastripen. De hyller de mange angrepene mot israelere. Flere palestinske grupper sa at tirsdag skulle være «raseriets dag». Og tirsdagen ble en blodig dag mange steder.

Hamas ønsket at  fredag skal være en ny dag med «sinne og konfrontasjoner» i alle byene på Vestbredden. Andre palestinere har gitt dagen kallenavnet «Fredags-revolusjonen».

LES OGSÅ: Norske jøder redde for terror