Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN har nådd målet om drikkevann

Verdens-organisasjonen FN hadde et mål om rent vann til minst 88 prosent av menneskene i verden innen 2015. Nå er målet nådd.

FN laget en liste med mål i år 2000. Det er for å bedre situasjonen for verdens fattige. De kalles FNs tusenårsmål. Alle landene i verden forpliktet seg til å nå målene innen 2015. Nå er det første målet på lista nådd. 89 prosent av menneskene i verden har nå rent vann å drikke. Det viser en ny rapport fra FNs barnefond UNICEF Innen 2015 vil trolig 92 prosent ha rent drikkevann.

Rent drikkevann er spesielt viktig for barn. Hver dag dør rundt 3.000 barn av diaré. Det kan de få hvis de drikker vann som ikke er rent. Dårlig drikkevann er også årsaken til rundt ti prosent av alle sykdommer.

Situasjonen er langt fra like bra når det gjelder sanitær-forhold. Det er tilgang til toaletter og muligheter til å vaske seg. Tusenårsmålet om bedre sanitær-forhold kommer ikke til å bli nådd innen 2015. Det er hvis utviklingen fortsetter som i dag.

2,5 milliarder mennesker har ikke tilgang på toaletter og steder å vaske seg. 1,1 milliarder mennesker har bare åpen kloakk. Det betyr at kloakken ikke er lagt i rør. Når kloakken renner åpent, blir folk og dyr lett smittet av sykdommer.