Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk fra Syria vil krige i Aserbajdsjan

Opprørere fra Syria er desperate. De må tjene penger til familiene sine. Nå melder de seg til å krige i Aserbajdsjan.

En syrer på 26 år snakker med nyhetsbyrået AFP på telefon. Han har meldt seg som soldat for tre måneder. Han håper å tjene 2.000 dollar i måneden. Det er 80 ganger mer enn han tjener nå.

Armenia og Aserbajdsjan startet kampene for litt over en uke siden. De kriger om et område som heter Nagorno-Karabakh. Minst 200 mennesker er drept den siste uka. Mange av dem er sivile.

Les mer: Gamle rivaler hisser til krig

Tyrkia sier de vil støtte Aserbajdsjan. Armenia anklager Tyrkia for å sende krigere fra Syria til Baku. Frankrike sier det samme. Men Aserbajdsjan nekter for at det er sant.

Men AFP har snakket med flere syriske opposisjonelle i byene Aleppo og Idlib. De gjorde seg klare for å reise til området. De har også snakket med en som allerede var framme.

Den 26 år gamle syreren som AFP snakket med er i en leir i Nord-Syria. Tyrkia har kontroll på leiren. Han sier at han ville til Karabakh for å skaffe penger til kone og barn.

– Vi mistet våre landsbyer og våre hjem. Vi har ingenting igjen å spise, sier 26-åringen. Han har vært kriger i fem år.

– Jeg venter på min tur til å reise til Aserbajdsjan. Da kan jeg spare opp litt penger og starte opp en forretning når jeg kommer hjem, sier han.

Han og familien flyktet fra sitt hjem tidligere i år. Det skjedde etter at hæren til regjeringen angrep området. Han mistet nesten hele inntekten sin. Nå får han bare 25 dollar i måneden fra opprørsgruppa han er med i.

Han har hørt om folk fra Syria som har dødd i Nagorno-Karabakh. Han forstår at det er farlig å reise, men hevder han ikke har noe valg.

Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) holder til i London. De følger med på menneske-rettigheter i Syria. De sier de får informasjon fra mange ulike kilder i Syria. SOHR sier at 1.200 krigere fra Syria allerede har reist til Aserbajdsjan via Tyrkia. Flere hundre skal være klare til å reise.

De første kom allerede før krigen startet. De trodde at de skulle være vakter ved oljeanlegg og grensen.

SOHR sier at minst 64 krigere fra Syria er drept. Alle støttet Tyrkia og Aserbajdsjan. Det har skjedd siden forrige søndag. Slektninger av tre av dem sier til AFP at de var drept.

Tyrkia har innrømmet å ha sendt syriske krigere til Libya, skriver nyhetsbyrået NTB. Tyrkia har ikke sagt noe offentlig om de har sendt krigere fra Syria til Aserbajdsjan.

Aserbajdsjan beskylder også Armenia for å ha hentet krigere. Det skal være armenere som har vokst opp i andre land. De skal nå hjelpe til med å krige sammen med opprørerne i Nagorno-Karabakh.

AFP har også snakket med en mann på 38 år i Idlib. Han sier at han ikke ble sendt til Libya. Men han har fått beskjed om å gjøre seg klar for å dra til Aserbajdsjan.

Han sier han får mye bedre betalt for å dra til Aserbajdsjan enn han får av Tyrkia til å slåss mot russerne og det regimet i Syria. Men penger er ikke det eneste som gir ham motivasjon.

– Vi står sammen med vår allierte Tyrkia. Det gjør vi fordi de sto sammen med oss mot Russland. De kjemper for Syria. Vi kommer aldri hjem igjen hvis Tyrkia taper og må overgi våre områder til regimet, sier han.