Verden
Bilde 1 av 4

– Folk i Algerie er ikke redde lenger

De har levd i en kultur av frykt. Nå gjør de opprør. Hva har endret seg i Algerie? Og hvem er det egentlig som styrer landet?

Det er opprør i Algerie. Folk krever mer demokrati, frihet og bedre sosiale rettigheter. De vil bli kvitt presidenten som har styrt i 20 år.

Hvorfor har det tatt så lang tid før folk i Algerie gjorde opprør? Vi ba Sara Merabti forklare mer om hva som skjer. Hun er fra Algerie og jobber ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI)

Folk i Algerie har vært redde. Det har endret seg.

– Algerie led under en ti år lang borgerkrig på 1990-tallet. Denne smertefulle historien har alltid vært i minnet til folket. Til og med hos de unge som aldri opplevde krigen, forteller Sara Merabti.

Derfor har Algerie en slags kultur for frykt. Folk i Algerie protesterte i 2011 også. Men landet unngikk et stort opprør under Den arabiske våren. Det var navnet på opprøret i flere arabiske land. Noen av dem endte i kaos og krig. Det skremte folket i Algerie.

– Regimet utnyttet denne frykt-kulturen. De klarte å overbevise folk om at det beste var et stabilt regime. Folk i Algerie ville heller ha freden de fikk etter borgerkrigen, selv om de var misfornøyde med regimet, sier Merabti.

Nå mener flere eksperter at kulturen i Algerie er i ferd med å endre seg, ifølge Merabti.

– Det virker som de har kvittet seg med frykten.

Folk i Algerie har fått mer enn nok av presidenten sin

Abdelaziz Bouteflika har styrt landet siden 1999. Han var en del av regimet som tok makten på 1960-tallet. Nå sitter han i rullestol. Han viser seg sjelden. Folk synes det er latterlig med en president som ikke snakker med folket.

Men er det virkelig Bouteflika som styrer?

– Vi vet ikke hvem som virkelig styrer i Algerie i dag. Noen mener at Bouteflika styrer med broren Said Bouteflika. De deler makten med lederne i partiet og de militære lederne. Det er uklart hvem som faktisk tar avgjørelser. Lederne i landet er ganske usynlige, sier Merabti.

Dårlig styre og skandaler har gjort folk mer og mer sinte

Det er mange årsaker til at folk i Algerie er misfornøyde. En viktig grunn er korrupsjon. Mange kjøper og selger tjenester ulovlig.

– Så kom skandalen med Panama-papirene. De viste at politikerne lurte unna penger til seg selv og flotte leiligheter i Paris. Samtidig led vanlige folk, forteller Merabti.

I 2018 kom en ny skandale i Algerie. Da ble det avslørt at politikere og militære ledere smuglet narkotika.

– Samtidig var mange uten arbeid. Sosiale tjenester virket dårlig. Før var det også en viss ytringsfrihet og fri politisk debatt. Men de siste årene er mange journalister og aktivister stilt for retten, forteller Merabti.

Oljekrisen er en annen årsak til at folk fikk nok. Algerie er rikt på olje og gass. Lavere priser gjorde landet fattigere.

– Da ble det vanskeligere for myndighetene å kjøpe seg fred fra folket, sier Merabti.

Hva skjer videre i Algerie?

Det er vanskelig å spå om framtiden i Algerie, sier Merabti. Årsaken til opprøret er at Bouteflika stiller til valg igjen. Han vil styre en femte periode.

– Det kan skje at partiet som styrer, gir seg. Kanskje kommer de med en annen kandidat for å bevare regimet, sier Merabti.

Men det motsatte kan også skje. Partiet kan støtte Bouteflika og bruke makt mot demonstrantene.

– Det har skjedd før, i oktober 1988, sier Merabti.

Rundt 500 døde og 1.000 mennesker ble skadd i opprørene i 1988, ifølge Refworld.

Til sist kan det hende at myndighetene utsetter presidentvalget. Det skal egentlig være 18. april.

– Kanskje utsetter de for å vinne tid. Om det fører til endringer, gjenstår å se, sier Merabti.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå