Verden

– Folk i Brasil er redde

Korona-viruset herjer i Brasil. Presidenten gjør folk forvirret, sier eksperter.

Over 11.000 mennesker i Brasil er døde. Det viste korona-tallene fra nettstedet Worldometer mandag morgen. Over 160.000 personer er bekreftet smittet av korona-viruset.

Virkeligheten er trolig mye tristere. Mange flere kan være døde som følge av korona. Mange flere kan være smittet.

Det sier Yuri Kasahara til Klar Tale. Han er ekspert på Brasil og jobber ved universitetet OsloMet.

Brasil har ikke testet mange nok for viruset. De mangler utstyr. Sykehusene er helt fulle mange steder. Folk blir ikke alltid undersøkt etter at de dør. Det er også vanlig å begrave folk raskt i Brasil, forklarer Kasahara.

Brasil er et stort land. Det bor over 200 millioner mennesker der. Landet har delstater og flere tusen kommuner. Lokale myndigheter har innført regler mot viruset. Flere storbyer har begynt å stenge ned.

Jair Bolsonaro er president i Brasil. Han har fått mye kritikk i korona-krisen. Han har bedt folk leve som normalt. Han har også støttet folk som protesterer mot regler.

– Folk blir forvirret av presidenten, sier Kasahara. Han frykter at presidenten får folk til å tvile på hvor alvorlig dette viruset er.

Nå kjemper landet for å ta kontroll over viruset.

De fattige i Brasil har det ekstra tøft nå. Det bekrefter Peter Munck. Han leder den norske stiftelsen Children at Risk Foundation (også kjent som Kolibri). De hjelper familier i slummen i Brasil.

I Brasil holder de til i Diadema utenfor den store byen Sao Paulo. Byen er hardt rammet av viruset.

– Folk er skremt, de er redde, sier Munck til Klar Tale.

Mange bort tett i tett i små skur. Unge folk under 60 år er blant de døde. I slummen er det en større andel unge som dør, ifølge Munck.

Det kan komme av at de har svakere helse. De får dårligere helsehjelp og har dårligere kosthold. Det kan gjøre dem mer sårbare for covid-19 (korona-virus), sier han.

Munck har bodd i Brasil i over 40 år. Han er for tiden i Norge. Stiftelsen måtte slutte med aktiviteter da viruset kom. Det gjorde de i midten av mars.

De jobber med å forebygge at barn og unge starter med kriminalitet og rus. De bruker blant annet kultur og idrett.

Nå handler det om å gi familier bokser med mat slik at de ikke sulter. De får også såpe og andre viktige ting for hygiene, sier Munck. Noen aktiviteter kan fortsatt skje digitalt – gjennom mobiltelefoner.

En politisk krise kommer i tillegg til korona-krisen. Brasils justisminister sluttet i protest i april. Presidenten tvang politisjefen til å slutte. Justisministeren var uenig i dette.

Også Luiz Henrique Mandetta måtte slutte. Han var Brasils helseminister. Han og Bolsonaro var uenige om korona og tiltak.

Presidenten har flere ganger kalt viruset «en liten forkjølelse».

– Familier blir forvirret. De vet ikke hva som er riktig å gjøre. Det gjør situasjonen vanskeligere, sier Munck.

Brasils nye helseminister heter Nelson Teich. Han ville egentlig åpne landet mer opp. Men nå sier han at stenging er nødvendig. Det gjelder enkelte deler av landet, ifølge nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå