Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk skal ikke bare stemme på president

Det er bare noen få dager igjen til valget i USA. Noen steder skal de stemme over helt andre ting i tillegg.

Hillary Clinton eller Donald Trump. En av disse blir president i USA. Så skal folk stemme fram andre viktige politikere 8. november.

I ni delstater skal folk stemme over narkotika i tillegg. Skal det bli lov med marihuana og hasj? Skal det brukes som medisin, eller kan folk ruse seg?

Marihuana er USAs mest brukte narkotika, skriver nyhetsbyrået NTB.

Noen stater vurderer å gjøre det lov å ruse seg på stoffet. Men det må finnes klare regler. Det kan være for dyrking og salg.

Andre steder brukes hasj og marihuana som medisin. I Florida, North Dakota, Arkansas og Montana skal folk stemme. De skal avgjøre om narkotikaen kan brukes som medisin.

Fire delstater i USA har tidligere sagt ja til at folk får ruse seg på marihuana. Det er også lov i hovedstaden Washington, ifølge NTB.

Det er likevel et vanskelige valg. Å gjøre marihuana lov kan ødelegge for kriminelle. Det er bra, mener folk som ønsker å endre lovene.

Andre frykter at ungdommer blir avhengige. De er redde for at folk kjører bil mens de er ruset.

Clinton og Trump er faktisk enige. De synes det er greit at marihuana og hasj brukes som medisin. Men det er ikke greit å bruke narkotikaen som rus, mener de.