Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Folk står i kø for å stemme

Bør Skottland bli et eget land? I dag skal folket svare. Mange stemte allerede klokka 7.

Fra klokka 7 om morgenen kunne skottene stemme. De svarte ja eller nei på om Skottland bør bli et eget land. Skottland har vært i union med Storbritannia siden 1707.

LES MER HER: Stolte skotter skal snart stemme

Fredag morgen kommer svaret på avstemningen, skriver den britiske avisa The Telegraph.

– Dundee er den mest nasjonalistiske byen i landet. Ja-folket vet at de må vinne her hvis de skal ha noen sjanse. Klokka tre om natta kommer svaret herfra, skriver Georgia Graham. Hun er politisk journalist for avisa.

Nei-siden forventer å vinne i byene nær grensa til England. De tror også at folk i hovedstaden Edinburgh kommer til å si nei. Ja-siden håper å vinne i den store byen Glasgow.

Rundt 4,3 millioner skotter kan stemme i valget, melder kanalen NRK. Tallet viser hvem som har registrert seg. Det vil si at de har planer om å stemme i valget.

4,3 millioner mennesker er hele 97 prosent av befolkningen. Antagelig kommer rekordmange til å stemme.

På stemmeseddelen står spørsmålet: «Bør Skottland være et uavhengig land?». Skottene kan krysse av for «ja» eller «nei».

LES MER HER: Skottene gjør klar sine ja og nei

53 prosent vil antagelig si nei til å bli et eget land. Det viste en meningsmåling onsdag kveld, skriver nyhetsbyrået NTB. 47 prosent ønsker å rive seg løs fra Storbritannia.

Men det har vært flere meningsmålinger. De viser ofte litt flere stemmer til nei-siden. Men skottene er ganske delt på midten. Derfor blir avstemningen ekstra spennende.