Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fordømmer angrep med gift

Storbritannia mener Russland er skyldig i giftangrepet i landet. USA varsler reaksjoner.

Sergej Skripal og datteren ligger kritisk skadd på sykehus. De ble angrepet med gift i Storbritannia. Skripal er tidligere spion. Mandag sa britiske myndigheter at Russland trolig er ansvarlig. Nervegiften er laget av russere.

Flere land reagerer på angrepet. USA sier de vil gjøre noe.

Rex Tillerson er USAs utenriksminister. Han mener også at giftangrepet kan knyttes til Russland. Men han vet ikke om russiske myndigheter visste om angrepet.

– Men enten det skjedde på den ene måten eller den andre, så kom giften fra Russland, sier Rex.

Han sier det nesten er uforståelig at noen vil plassere ut et så giftig stoff. Og det på en plass der andre også kan bli syke.

– Jeg forstår ikke hvorfor noen ville gjøre noe sånt. Men dette er et stoff som er kjent for oss og som ikke er utbredt. Det er kun i hendene på veldig, veldig få, sier han.

Storbritannias statsminister Theresa May sier forgiftningen skyldes nervegiften Novitsjok. Den er laget i Russland til militær bruk. Den britiske krisegruppa har hatt møte om saken.

Også Jens Stoltenberg i forsvarsalliansen NATO har kritisert angrepet.

– Denne hendelsen bekymrer NATO. NATO er i kontakt med britiske myndigheter angående saken, sier Stoltenberg.

Skripal jobbet før for Russlands militære etterretningstjeneste. Han ble avslørt som britisk spion. Han ble dømt til 15 års fengsel. I 2010 ble han løslatt og utlevert til Storbritannia.