Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forhandler med piratene

Piratene som har kapret en dansk familie, får tilbud om å slippe straff. Det er hvis de slipper den danske familien fri.

Sju dansker er fanget av pirater i Somalia. Mandag formiddag forsøker lokale myndigheter å få gislene fri. Det skriver den danske nettavisa bt.dk. Piratene har fått tilbud om å slippe straff hvis danskene får gå.

Folk i området er rasende over at piratene har tatt barn til fange. Det sier Said Adam Ali til bt.dk. Han er ordfører i byen Bandarbeyla. Byen ligger ikke langt fra stedet hvor gislene blir holdt fanget.

– Vi har sagt til piratene at de kan få lov til å gå. Det får de hvis de slipper gislene fri. Det prøver vi å forhandle om akkurat nå. Jeg håper vi klarer det, sier Ali.

Han forklarer at 11 til 12 pirater holder den danske familien fanget. Det skjer i den lille landsbyen Hul-Anod. Piratene skal være mellom 18 og 30 år gamle. Lokale myndigheter har omringet landsbyen.

– Vi vil prøve å forhandle med piratene. Vi har ikke tenkt å angripe dem. Gislene har det godt. De får mat, medisin og friskt vann, sier Ali.

LES MER HER: Danske gisler har det bra

Piratene kan komme til å kreve mye penger for å slippe danskene fri. Årsaken er all oppmerksomheten saken har fått i mediene. Det tror journalist Pål Refsdal.

Refsdal tror piratene får informasjon fra andre somaliere. Det kan de for eksempel få fra familie-medlemmer som bor i Danmark. Disse kan forteller piratene at saken får mye oppmerksomhet.

– Det vil kunne øke prisen. Eller i hvert fall forventningene til prisen, sier Refsdal til nettstedet nrk.no.

Han ble selv bortført i Afghanistan for et og et halvt år siden. Det skjedde mens han laget en dokumentar om terroristgruppen Taliban.

Norske redaksjoner fikk vite om det som hadde skjedd.. Men Utenriks-departementet ba dem om å holde det hemmelig. Redaksjonene gjorde dette. Refsdal mener det var årsaken til at det gikk så bra, skriver nrk.no.

– Kidnapperne ville kanskje trodd at de kunne få mer penger enn det vi var enige om. Det ville de gjort hvis det hadde blitt mye snakk om saken min, tror Refsdal.