Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Forteller om jobb-mareritt

De bor på skitne rom, får ikke lønna si og blir fratatt pass. Dette forteller arbeidere i Qatar.

Qatar skal arrangere verdens-mesterskap (VM) i fotball i 2022. Jobben er allerede godt i gang med store anlegg. Men arbeiderne lider, ifølge en ny rapport. Den er laget av organisasjonen Amnesty International.

Arbeidere bor skittent og trangt. De har blitt nektet lønn. Noen er fratatt passene, forteller de.

Amnesty ber VM-sponsorer som Coca-Cola og McDonalds om hjelp. De vil at sponsorene sier ifra til fotball-forbundet FIFA. Slik kan de hindre at arbeidere blir utnyttet.

Sju arbeidere skal ha blitt nektet å reise hjem. De ville hjelpe familiene sine eter det kraftige jordskjelvet i Nepal i 2015.

– Dette er et VM basert på misbruk av arbeidere, sier forsker Mustafa Qadri i Amnesty International. De har snakket med arbeidere fra ulike land.

En arbeider fortalte at han ble truet. Han fikk ikke si ifra om hvordan de hadde det på jobb.

– Mitt liv her er som et fengsel. Jobben er vanskelig. Vi arbeider mange timer i strekk i varmen. Første gang jeg klagde over forholdene, sa sjefen min at det ville få store følger dersom jeg sa ifra. Det forteller en mann. Rapporten sier ikke hva han heter.

Amnesty peker på noen av feilene som er gjort mot noen arbeidere. Det sier Hassan Al-Thawadi. Han er sjef for arrangements-komiteen for VM.

– Vi kan ikke trylle. Vi kan ikke fikse problemet. Vi tetter hull dag for dag, sier han.

FIFAs ledere blir presset. De skal sikre at Qatar sørger for at arbeiderne har det bra. FIFA ber igjen regjeringen om å gjøre noe.