Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fotballfest med ekstra sikkerhet

Denne helgen er det duket for en skikkelig fotballfest. Men med terrortrusselen blir det ekstra sikkerhet rundt kampene.

Lørdag braker det løs på stadionet Santiago Bernabéu i Madrid i Spania. De to erkerivalene Real Madrid og Barcelona møtes i El Clásico. Da kan Barcelona-spilleren Lionel Messi komme tilbake på banen etter to måneder på sidelinjen. Men etter terrorangrepene i Paris i Frankrike for en uke siden, er det sikkerheten folk snakker mest om.

Spanske myndigheter har lovet at 2.400 politifolk vil være til stede på og rundt stadion. De skal sikre tryggheten for de 80.000 tilskuerne.

Stadionen Stade de France var ett av målene da terroristene gikk til angrep i Frankrikes hovedstad. Etter angrepet har landskampene Spania – Belgia og Tyskland – Nederland blitt avlyst på grunn av trusselen om terror. Spanske myndigheter føler seg likevel trygge. De sier lørdagens storkamp vil gå som planlagt.

– Det er synd at folket ikke prater om sport, fotball eller det som skjer rundt. Men dette er virkeligheten vi bor i. Og den kan vi ikke overse. Vi må prøve å komme oss tilbake til det normale, sa Andrés Iniesta torsdag. Han er kaptein for Barcelona.

Barcelona ligger tre poeng foran Madrid på tabellen. Det til tross for at Messi har vært ute med skade i lengre tid. Alt tyder likevel på at argentineren vil være tilbake for Barcelona lørdag. Denne uken har han vært med på lagets treninger. Men det er usikkert om trener Luis Enrique tør å bruke ham fra start.

– Hvis Leo kan spille fra start, er sjansene våre bedre, fortalte Iniesta.

Mens Messi har vært ute, har Luis Suárez og Neymar tatt ansvar. De to har stått for lagets 17 siste mål i den spanske ligaen.

Real Madrids trener Rafael Benitez håper å få fart på Cristiano Ronaldo, Gareth Bale og Karim Benzema. Mye tyder på at de tre starter mot Barcelona. Det blir i så fall tredje gang denne sesongen.

Her hjemme blir det dobbelt opp med cupfinaler i helgen. Festen starter lørdag med cupfinalen for kvinner på Telenor Arena utenfor Oslo. Der møter Avaldsnes LSK Kvinner. Søndag møtes herrene i Rosenborg og Sarpsborg på Ullevaal stadion i Oslo.

Det blir den første cupfinalen for Sarpsborg siden klubben ble startet på nytt i 2008. Men det gjør ikke trener Bakke urolig.

– Cupfinaler er ikke noe man kan venne seg til. Derfor tror jeg ikke manglende erfaring fra cupfinaler har så mye å si, sier han til nyhetsbyrået NTB.

Også Norges Fotballforbund (NFF) har sett nærmere på sikkerheten før cupfinalene, skriver avisa Aftenposten.

– Det er helt naturlig for oss å se på graden av sikkerhetsnivå etter det som skjedde i Frankrike, sier Dag Vestlund til avisen. Han er arrangements-ansvarlig i NFF.

– Det som skjedde i Paris, er utrolig trist. Det gir alle som driver med idrett en vekker. Det at våre arrangementer blir arena for den type aktiviteter. Idretts-arrangementer blir brukt for å skape oppmerksomhet, fortsetter han.

En av terroristene i Frankrike hadde billett til kampen mellom Frankrike og Tyskland på Stade de France. Men han ble stoppet i sikkerhets-kontrollen.

Etter terrorangrepene i New York i USA 11. september 2011, ble Ullevaal gjort om til en bilfri sone. Da ble også parkeringshuset i kjelleren stengt.

Du kan lese mer om cupfinalen for menn i ukas Klar Tale på papir.