Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fotballspilleren som ville bli president

George Weah er et kjent navn innen fotball. Nå ser det ut som han blir president i Liberia.

George Weah er ny presient i Liberia. Det ble klart da 98,1 prosent av stemmene var talt opp. Weah fikk 61,5 prosent av stemmene, skriver nyhetsbyrået NTB.

Weah er 51 år gammel. Han var tidligere fotballspiller. Han spilte for lag som Chelsea og Machester City i England. Han har også spilt for italienske Milan og franske Paris Saint Germain. I 1995 vant han den franske prisen Gullballen. Han var den første afrikanske vinneren av prisen. Han var også første afrikaner som ble kåret til «verdens beste spiller». Kåringen gjøres av verdens fotballforbund FIFA.

Den viktigste motstanderen hans i valget var Joseph Boakai. Han fikk fikk 38,5 prosent av stemmene. 73 år gamle Boakai var visepresidenten til den forrige presidenten. Ellen Johnson Sirleaf har vært president i to perioder. Det er ikke lov å være president lenger. Hun var den første demokratisk valget kvinnelige presidenten i Afrika. Hun vant Nobels fredspris i 2011 for å ha jobbet for fred og kvinners rettigheter.

Liberia har en spesiell historie, forteller Store norske leksikon. Landet ble grunnlagt av slaver som ble fri i USA. De tidligere slavene fikk området i 1822. Det ble en republikk i 1847. Landet har vært preget av konflikt mellom ulike folkegrupper. Samfunnet har vært delt, og det har vært borgerkrig. Veien mot fred og demokrati startet i 2003.

Liberia har fortsatt tette bånd til USA. Det bor 4,6 mennesker i Liberia. 

Weah ledet første valgrunde i oktober. Men han fikk ikke nok stemmer til å vinne direkte. Han fikk 38 prosent av stemmene. Boakai fikk 29 prosent. Det andre valget skulle egentlig holdes 7. november. Liberias høyesterett utsatte det. Det kom anklages om juksing som måtte undersøkes.

Weah forsøkte å bli president også i 2005. Da tapte han mot Sirleaf. I 2011 stilte han som visepresident til Sirleafs motstander. Det endte også med tap. 

 

BILDER

Bildet viser George Weah som taler.

VALG: George Weah er med i presidentvalget for tredje gang. FOTO: Thierry Gouegnon / Reuters / NTB scanpix

Vis bildetekst