Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fotballstjerne leder valget

George Weah ser ut til å ha fått flest stemmer. Dermed kan den tidligere fotballstjernen bli president i Liberia.

President-kandidaten George Weah leder. Han har fått flest stemmer i 14 av fylkene i Liberia. Han leder partiet koalisjonen for demokratisk endring.

Visepresident Joseph Boakai ser ut til å ha fått flest stemmer i ett fylke, skriver nyhetsbyrået NTB.

Men bare litt av stemmene fra valget er talt opp. Presidentvalget i Liberia var tirsdag denne uka. Valgkommisjonen advarer mot å begynne feiringen for tidlig.

Ellen Johnson-Sirleaf har styrt landet de siste 12 årene. Men nå kan hun ikke styre lenger ifølge loven. Derfor ble det holdt valg.

Johnson-Sirleaf fikk Nobels fredspris i 2011. Den delte hun med Leymah Gbowee og Tawakul Karman. De jobbet sammen for ikkevoldelig kamp for kvinners sikkerhet. Men Johnson-Sirleaf har ikke klart å få fart på økonomien i Liberia.

Liberia er nummer 177 av de 188 landene på FNs utviklingsindeks. Det betyr at de har mye som må ordnes for at folk skal få det bedre. Det var borgerkrig i landet i flere år. Minst 250.000 mennesker døde i denne krigen. 5.000 mennesker døde av sykdommen ebola. Dette har fått følger for folks liv.

Men valget kan bidra til bedring. Bytte av president vil skje fredelig. Det har ikke skjedd siden 1944.

Fotballspilleren George Weah er kjent fra klubber som Paris Saint Germain og AC Milan. Han ble kåret til årets spiller av FIFA i 1995. Weah tapte valget mot Johnson-Sirleaf i 2005. Nå kan han altså vinne. Som kandidat til visepresident har han valgt Jewel Howard-Taylor. Hun er kona til den tidligere krigsherren Charles Taylor. Hun var førstedame da han var president.

Taylor selv sitter i fengsel. Han straffes med 50 års fengsel for krigsforbrytelser i Sierra Leone.

Det er 20 kandidater som stiller til valg i landet. Vinneren må ha over halvparten av stemmene. Dersom ingen får det, blir det nytt valg. Da må folk velge mellom de to kandidatene som fikk flest stemmer. En ny valgomgang kan skje 7. november.