Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Fra varmt til varmere i Europa

Flere steder i Europa er det godt over 40 grader. Og hetebølgen fortsetter.

Det er fryktelig varmt flere steder i Europa. I det ene etter det andre landet kryper temperaturen godt over 40 grader. Og varmen fortsetter.

I Paris i Frankrike er det ventet 42 til 43 grader. Det betyr at det trolig blir ny rekord. Den forrige fra 1947 var på 40,4 grader.

Like varmt blir det i Loire-dalen og Champagne-distriktet, ifølge meteorologene.

Onsdag kveld var trolig den varmeste noensinne i Frankrike. I byene Lille, Toulouse og Bordeaux ble det også målt rekordhøye temperaturer om natten.

Beredskapen i den franske hovedstaden er på aller høyeste nivå. Årsaken er varmen. Det har skjedd bare én gang tidligere. Den første gangen var i juni i år. Også da var det varmt i landet. Det ble målt 46 grader i Vergargues nær byen Montpellier i Sør-Frankrike.

Myndighetene i Paris advarer. Folk bør unngå både sports-aktiviteter, unødvendige reiser og alkohol, melder de. Folk har fått beskjed om å drikke masse vann. De er også bedt om å sjekke at eldre slektninger og naboer har det bra.

Varmerekorder er slått i Tyskland, Belgia og Nederland. Men det kan komme helt nye rekorder mot slutten av uken.

Også britene er forberedt på rekordvarme. Der er det ventet at over 39 grader torsdag ettermiddag. Allerede om morgenen ble det målt 34 grader i Kew Gardens i hovedstaden London. Det er ventet en uvanlig varm og fuktig dag med masse sol.

Hetebølger vil komme stadig oftere, viser forskning. Det melder Storbritannias meteorologiske institutt, Met Office. Det kan komme hetebølger kanskje så ofte som annethvert år. Årsaken er endringer i klimaet.

Også i Tyskland går været fra varmt til varmere.

– Sola vil skinne fra morgen til kveld. Det blir helvetes varmt, sier en tysk meteorolog.

I byen Geilenkirchen ble det målt 40,5 grader onsdag. Ordføreren lover gratis is til alle som er på jobb i rådhuset.

– Vi har allerede ringt iskrembutikken, sier Georg Schmitz.