Verden

– Freden er utsatt

Rødskjortene kjemper mot gulskjortene i Bangkok i Thailand. Nå vil ikke Asbjørn Krøll bruke favoritt t-skjorta si. Den har feil farge.

– Folkene her er fanget i kampen mellom to grupper. De som liker regjeringen de har nå. Og de som vil ha tidligere statsminister Thaksin Shinawatra tilbake til makten. Nå har katastrofen truffet Bangkok, sier Asbjørn Krøll til Klar Tale.
Krøll er musiker og kommer fra Danmark. Han bor i Thailands hovedstad Bangkok.

Torsdag stormet rødskjorter Chulalongkorn. Det er et stort sykehus i Bangkok. 1.400 pasienter måtte evakueres. Pasientene ble flyttet til andre sykehus. Demonstrantene kalles rødskjorter fordi de kler seg i rødt.

Weng Tojirakarn er en av lederne for rødskjortene. Han beklaget det som skjedde.
– Jeg vil be både sykehuset og offentligheten om unnskyldning. Situasjonen kom ut av kontroll. Det er ikke vår politikk å hindre sykehus i å operere, sa Weng Tojirakarn. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Spenningen er stor i sentrum av Bangkok. Der er det nesten krig mellom rødskjortene og gulskjortene. Og regjerings-soldater.
Rødskjortene støtter den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra. De krever et nytt valg i landet. Gulskjortene støtter den nåværende regjeringen.
Opptøyene startet for tre uker siden. 27 mennesker er drept. Nesten 1.000 personer er skadd i sammenstøt. Rødskjortene ber nå Den europeiske union (EU) om å sende observatører til Bangkok.
Thailands utenriksminister Kasit Piromya sier nei. Han vil ikke at observatører fra EU skal blande seg.

LES MER HER: Skyter mot demonstranter

Nå har farger blitt viktige for å vise hvem som har makt. De brukes i en politisk kamp mellom regjeringen og rødskjortene, mener Krøll.
– Jeg går ikke med favoritt t-skjorta mi lenger. Den er rød. Det er feil farge. Fargenes mening er veldig viktig for thaiene. Bilen min har heldigvis riktig farge. Den er hvit. Det betyr fred, forteller Krøll.

Ved siden av opprørerne og regjeringen står vanlige folk. De er lei av opptøyer. Det er folk som gjerne vil jobbe og ha turisme. Mange av butikkene i Bangkok sentrum har vært stengt i flere uker. Det gjør at folk ikke tjener penger, forteller han.
– Alle butikkene i sentrum av Bangkok er stengt. Holder de åpent, blir de utsatt for hærverk. De kan også bli angrepet av opprørere. Thailands turisme har gått kraftig ned på grunn av opptøyene. Folk er redde, sier han.

LES MER HER: – Ikke reis hit

Asbjørn er musiker og spiller i band. I neste uke skulle han vært med på en fredskonsert sammen med venner.
– Konserten er utsatt. Folk er redde for at den vil bli sett på som et politisk møte. De vil holde en konsert for fred. Men de frykter et bombe-angrep. Det sier noe om hvordan protestene påvirker samfunnet. Det er ikke plass til fred lenger, sier Krøll.

Alle venter. De håper at det kommer en løsning. Hva som er den riktige løsningen er ingen enige om.
– Hva skal skje nå? Skal regjeringen gå av? Skal politiet oppløse demonstrasjonene? Alle skylder på hverandre. Rødskjortene sier at det er militæret som skyter mot folk. Militæret sier at det er rødskjortene. Regjeringen sier at det er terrorister, sier Krøll.

Han vil ikke være i sentrum av Bangkok. Det kan være farlig tror han. Han bor litt i utkanten av byen. Der er det trygt.
– Jeg kan høre politiets helikoptere fly over huset mitt. De er på vei til sentrum. Det var nye opptøyer på gata onsdag. 18 personer ble såret. En soldat ble drept av et skudd i hodet, sier han.

Norske myndigheter advarer folk mot å reise til Bangkok.

Siste utgave

På forsiden nå